Binnenland Bewaar

Van der Laan wil regie Nationale Politie

De Amsterdamse politie in actie tegen Britse hooligans.
De Amsterdamse politie in actie tegen Britse hooligans. © ANP

Burgemeester van der Laan heeft er bij Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie voor gepleit dat regioburgemeesters meer betrokken worden bij de plannen voor de Nationale Politie.

Vorige week had Van der Laan een gesprek met Opstelten. Daarbij waren ook de andere negen regioburgemeesters aanwezig. Tegen de minister is toen gezegd dat de regioburgemeesters meer zeggenschap willen in de vorming van de Nationale Politie. 'Want wij moeten het straks toch wel vooral doen in die regio's', zei hij vanavond tegen AT5.

Er zijn goede afspraken gemaakt met Opstelten. Zo krijgen de burgemeesters inzage in het inrichtingsplan van de Nationale Politie. 'Het is ons toegezegd dat wij het concept te zien krijgen en met de minister kunnen bespreken voordat hij dit definitief maakt.'

Deze week waarschuwde voorzitter Ronald Pronk van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie ervoor dat 15 van de 32 Amsterdamse wijkbureau's moeten sluiten door de komst van de Nationale Politie. Van der Laan zegt dat dit wel heel radicaal is. Hij wil zich er maximaal voor inzetten om te behouden wat de stad heeft aan wijkteams. Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de overheid, aldus de burgemeester.