Binnenland Bewaar

Van der Laan is tegen een centrale opvang voor illegalen

Van der Laan is tegen een centrale opvang voor illegalen
© ANP

Eberhard van der Laan vindt dat de huidige bed-, bad-, en broodregeling moet blijven bestaan. De burgemeester van Amsterdam ziet niets in een centrale opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland.

Dat zei hij vandaag tegen AT5. Eerder deze week zei hij al dat Den Haag ruimte moet blijven geven aan gemeenten om bed-, bad- en broodopvang aan te bieden. 

VVD en PvdA zijn het na drie dagen praten nog steeds niet eens over de vraag of illegalen in Nederland recht hebben op opvang en eten. Een van de te bespreken opties zou zijn om toe te gaan naar een landelijke opvang voor uitgeprocedeerden, met alleen een sobere basisvoorziening, bijvoorbeeld in Ter Apel of Gilze Rijen.

Meer dan 20.000 illegalen
'Ik denk dat dat niet een verstandige oplossing is. Ter Apel is tot nu toe een vrijheidsbeperkende locatie, kunnen ze niet in- en uitlopen, daar gaan de mensen praktisch gewoon niet naartoe', aldus Van der Laan. 'Wij hebben misschien wel meer dan 20.000 illegalen in heel Nederland. Dat gaat niet gebeuren. Ik denk ook dat het jammer is voor de regering en voor ons allemaal dat ze dan niet de kracht van de steden gebruiken om dit met maatwerk goed te doen. Terwijl de steden evengoed blijven zitten met groepen die over straat zwerven. Want nogmaals, ik geloof niet dat ze daar naartoe gaan.'

De gesprekken tussen de VVD en de PvdA gaan maandag verder. Van der Laan hoopt dat de partijen eruit gaan komen: 'Ik hoop het wel, Nederland moet hier een oplossing voor vinden. Vinden ze dat niet, dan blijft iedereen met een ontevreden gevoel zitten. Op de straten in de steden blijf je, als je niet mag opvangen, problemen zien. Vooral vervelend voor die mensen, maar ook wel voor ons als steden. Ik hoop dat ze praktisch willen denken.'