Binnenland Bewaar

Van Aartsen overleeft motie van wantrouwen PVV

Van Aartsen tijdens het raadsdebat.
Van Aartsen tijdens het raadsdebat. © ANP

Oppositiepartijen in de Haagse gemeenteraad blijven kritisch op burgemeester Jozias van Aartsen. De PVV wil dat Van Aartsen vertrekt en heeft daarom een motie van wantrouwen ingediend tijdens het spoeddebat over de Schilderswijk. De motie haalde het niet, de zes PVV'ers stonden alleen. Van Aartsen kan dus aanblijven.

Groep De Mos (3 van de 45 zetels) vindt het besluit dat er voorlopig niet mag worden gedemonstreerd in de Haagse Schilderswijk 'nogal vrijblijvend' en 'erg niks zeggend'. Partijleider Richard de Mos diende ook een motie in, waarin een concrete periode wordt genoemd waarin niet zou mogen worden gedemonstreerd, namelijk 6 maanden. 'Die tijd is nodig om de wijk tot rust te laten komen, de buurt moet worden ontlast.'

Burgemeester Van Aartsen maakte de demonstratiestop bekend in een spoeddebat, dat door De Mos was aangevraagd. In de afgelopen weken zijn drie demonstraties in de Schilderswijk onrustig verlopen. Bij twee betogingen van radicale moslims werden antisemitische leuzen geroepen en waren vlaggen van de extremistische Islamitische Staat te zien. Afgelopen zondag waren er ongeregeldheden bij een demonstratie tegen de radicale islam, die door de Schilderswijk liep. De SP staat achter het demonstratieverbod.

Pro Patria: jammer dat demonstratie niet mag
De organisatie Pro Patria, die op 20 september had willen demonstreren in de Haagse Schilderswijk, vindt het 'hartstikke jammer dat het niet mag'. 'We zijn ontsteld over het besluit, wij zijn niet degenen die voor onrust zorgden', aldus een woordvoerster.

De organisatie die afgelopen zondag een protestmars organiseerde in de wijk gaat niet tegen het besluit van burgemeester Jozias van Aartsen in, tenzij een rechter bepaalt dat een demonstratie in de Schilderswijk wel door mag gaan. De demonstratie van afgelopen zondag werd verstoord door stenengooiende tegendemonstranten.

Wie de mensen achter Pro Patria zijn is niet geheel duidelijk; sommige critici beweren dat een aanzienlijk deel van de demonstranten afgelopen zondag extreem-rechts is. Burgemeester Van Aartsen zei donderdagavond dat 'wie zich verdiept in de antecedenten van de organisatoren en hun aanhang, zal begrijpen waarom er enige zorg was over de demonstratie'.