AMSTERDAM - In de Hortus Botanicus in Amsterdam staat sinds donderdagavond de beroemde Victoria-waterlelie weer in bloei. De bijzondere bloem bloeit ongeveer eens per jaar en trekt dan doorgaans honderden bezoekers.

De hortus vierde in juli het feit dat de tuin 150 jaar geleden begon met het kweken van de waterbloem uit het Amazonegebied. De lelie blijft doorgaans maar twee dagen open, daarna zakt hij weer terug in het water en moeten bewonderaars weer een jaar wachten.

De plant, ook wel de koningin der waterlelies genoemd, heeft opvallende grote bladeren en een ''sprookjesachtige'' bloeiwijze. Het gewas heeft in de loop der jaren al heel wat liefhebbers in de nachtelijke uren naar de plantentuin getrokken.

De Victoria amazonica, zoals de plant officieel heet, is afkomstig uit de warme, vochtige binnenlanden van Bolivia. Hij werd in 1801 ontdekt door de Duitse botanicus Thaddeus Haenke. Na diverse mislukte pogingen om de waterlelie naar Europa te halen - de planten overleefden de lange reis niet of konden het koude klimaat niet aan - bloeide in 1849 het eerste exemplaar in een speciale kas in de Engelse Kew Gardens. (ANP)