Binnenland Bewaar

Twaalf jaar geëist voor doodslag op huisgenoot

In een telefoongesprek gaf de verdachte toe dat hij iemand in Nederland had vermoord
In een telefoongesprek gaf de verdachte toe dat hij iemand in Nederland had vermoord © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twaalf jaar celstraf geëist tegen een 52-jarige Amsterdammer die in 2014 zijn huisgenoot zou hebben doodgestoken in de Indische Buurt.

Het lichaam van de 36-jarige man werd op 4 augustus 2014 op het balkon van de woning in de Indische Buurt aangetroffen. Waarschijnlijk lag hij daar al enkele dagen. De verdachte en het slachtoffer woonden net enkele weken samen in deze woning.

Het slachtoffer bleek door meerdere messteken om het leven te zijn gebracht. Het OM vermoedt dat hij naar het balkon was gevlucht nadat hij geprobeerd had zichzelf te weren. Buren die op de bewuste avond op hun balkon stonden, hoorden eerst een knal en later een zuchtend geluid.

Broek met bloed
De huisgenoot kwam in beeld als verdachte omdat er geen tekenen van inbraak werden aangetroffen terwijl er wel diverse bloedsporen zijn gevonden die aan de huisgenoot konden worden gelinkt. Zo is er een broek van de verdachte gevonden met bloed van het slachtoffer erop.

De zaak komt nu pas voor omdat de verdachte meteen richting Frankrijk was gevlucht. In februari 2016 werd de Amsterdammer door Frankrijk aan Nederland uitgeleverd. Dit nadat de Franse politie een telefoongesprek had opgevangen en opgenomen waarin de verdachte opbiechtte dat hij iemand in Nederland had vermoord.

Motief onbekend
Toch ontkent de verdachte nog steeds en weigert hij verder iets te zeggen. 'Dat maakt het leed dat verdachte heeft aangericht nóg groter,' zegt de officier van justitie in een verklaring. 'De nabestaanden moeten gissen naar wat er is gebeurd en waarom.'