live

Turkse vicepremier niet welkom in Nederland

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigde Nederland voriga jaar van nazisme en fascisme, nadat het kabinet Turkse ministers de toegang had geweigerd om hier campagne te voeren voor een referendum dat de president meer macht geeft. Lees hier alles over de diplomatieke rel die daarop volgde.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Gezant eerst aan het werk'

  De terugkeer van de Nederlandse ambassadeur naar zijn post in de Turkse hoofdstad Ankara is een belangrijke voorwaarde voor Nederland om het gesprek weer aan te gaan met Turkije. Dat is op te maken uit woorden van vicepremier Lodewijk Asscher.

  De ambassadeur is niet meer welkom sinds de spanningen in maart hoog opliepen tussen Nederland en Turkije. Er is sinds maart "weinig verbetering zichtbaar" in de relatie tussen beide landen, aldus Asscher.

  Hij vindt het "geen prettige situatie". "We willen heel graag het gesprek aangaan, maar het lijkt me logisch dat dan te beginnen als de ambassadeur weer aan het werk kan gaan."

 2. Turkse vicepremier niet welkom

  Het kabinet acht een bezoek van een Turkse bewindsman aan ons land op dit moment niet gewenst, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

  Het is een reactie op een aankondiging dat de Turkse vice-premier Tugrul Türkes volgende week dinsdag in Apeldoorn aanwezig wil zijn bij een herdenking van de mislukte staatsgreep in Turkije van een jaar geleden.

  Volgens een verklaring van het kabinet is het "gezien de huidige omstandigheden in de bilaterale relatie tussen onze landen" niet gewenst dat Türkes of een ander lid van het kabinet naar Nederland komt.In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde hier Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een Turks referendum.

  Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.De Turkse regering nam daarna maatregelen.

  Ze eiste excuses van Nederland en de Nederlandse ambassadeur mocht niet terugkeren naar zijn post in Ankara. De beslissing dat de Turkse vicepremier nu niet welkom is "is een logisch gevolg van de gebeurtenissen in maart", aldus het kabinet.

  De bijeenkomst in Apeldoorn, waar vicepremier Türkes naartoe wil gaan, kan gewoon doorgaan. Het wordt georganiseerd door de Unie van Europese Turkse Democraten, een aan de AKP van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verbonden organisatie.

  Het doel van het kabinet blijft om de relatie met Turkije te de-escaleren, laat het weten. Daarover is het kabinet bereid in gesprek te gaan met Ankara.

 3. Kamer: belet Turks referendum

  Het kabinet moet er alles aan doen om te verhinderen dat er in Nederland een referendum wordt gehouden over herinvoering van de doodstraf in Turkije. Dat vindt de Tweede Kamer. De Kamer drong er dinsdag bij de regering op aan tijdig maatregelen te nemen.

  Het kabinet liet eerder al weten niet mee te werken aan zo'n volksraadpleging. Dreigt het toch tot een referendum te komen, dan zal het kabinet zoeken naar mogelijkheden om er een stokje voor te steken.

  Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei destijds dat herinvoering van de doodstraf ,,een breuk zou zijn met Europese waarden''.Alleen DENK en Forum voor Democratie stemden tegen het verzoek aan de regering, dat was opgesteld door de ChristenUnie en de SP.

  Het eerdere Turkse referendum over onder meer de uitbreiding van de macht van president Erdogan leidde in maart tot een diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. Zie daarover de berichten hieronder.

 4. Turkije haalt opnieuw uit

  Turkije heeft woensdag in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties hard uitgehaald naar Nederland. De Nederlandse autoriteiten kregen de wind van voren, onder meer vanwege de behandeling van de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya bij haar bezoek aan Rotterdam.

  Turkije kwam met de kritiek tijdens de beoordeling van de mensenrechtensituatie in VN-lidstaten, waarbij Nederland woensdag aan de beurt was. Volgens de Turkse vertegenwoordiging is in Nederland al enkele jaren sprake van een "verslechterende mensenrechtensituatie'' en "xenofobische en islamofobische trends''.

  Ook het optreden van de autoriteiten bij het bezoek van Kaya in maart blijft een pijnpunt. De minister, die in de raad overigens niet bij naam werd genoemd, werd het land uitgezet toen ze Turkse Nederlanders wilde toespreken bij het consulaat in Rotterdam. Dat ging volgens de Turkse delegatie gepaard met mensenrechtenschendingen.

  Verder kregen politieke partijen het verwijt racisme aan te jagen. "De hele verkiezingscampagne in Nederland werd besmeurd door hatelijk taalgebruik vanuit alle politieke partijen richting moslims'', aldus de Turkse vertegenwoordigers, volgens een schriftelijke weergave van de afgelegde verklaring.

  Turkije kwam met meerdere aanbevelingen om de situatie te verbeteren. Zo zou Nederland zich voortaan moeten houden aan de Conventie van Wenen, waarin regels over diplomatiek verkeer zijn vastgelegd. Ook werd voorgesteld om Turks-Nederlandse jongeren de mogelijkheid te geven op lagere en middelbare scholen Turkse taalles te laten volgen.

 5. Minister Kaya daagt Nederland

  De Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya gaat een juridische procedure tegen Nederland aanspannen, bevestigt haar advocaat woensdag in AD.

  Ze zou in de nacht van 11 op 12 maart onrechtmatig tot ongewenste vreemdeling zijn verklaard. "Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daar, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg voor gegeven,” zei de Turks-Nederlandse advocaat in Rotterdam.

  De minister van Familiezaken zei dinsdag tijdens een bijeenkomst over het referendum: "Ondanks het feit dat ik een diplomatiek paspoort heb, werden die nacht alle diplomatieke regels overtreden, zoals die zijn vastgelegd in het Verdrag van Wenen.”

 6. Beveiligers hadden mogelijk wapens

  Er waren aanwijzingen dat de beveiligers van de Turkse minister Kaya over wapens beschikten bij de ongeregeldheden rond het Turkse consulaat in Rotterdam, afgelopen maand. Daardoor was de situatie volgens de politie 'vuurwapengevaarlijk'. Dat schrijft het kabinet in een Kamerbrief.

 7. Turkije verbiedt Booking.com

  Sinds woensdag zijn alle activiteiten van het Amsterdamse Booking.com, de grootste online hotelboeker ter wereld, in Turkije voor onbepaalde tijd verboden.

  De uitspraak van de rechter betreft weliswaar een zaak die al in 2015 werd aangespannen door een Turkse reisorganisatie vanwege overtreding van Turkse mededingingsregels, maar daarvoor betaalde Booking.com afgelopen januari al een boete van 640.000 euro aan de Turkse kartelautoriteiten.

  Of de recente uitspraak, die voor Booking.com volledig onverwacht komt, te maken heeft met de hoog opgelopen spanningen tussen Turkije en Nederland is nog gissen. De Turkse president Reçip Erdogan dreigde twee weken geleden wel met economische sancties tegen Nederland.

 8. Turkije toetst relatie met EU opnieuw

  Turkije gaat de relatie met Europa na het referendum in april opnieuw tegen het licht houden, heeft president Erdogan dinsdag gezegd. Hij noemde Europa "fascistisch en wreed"', met veel gelijkenissen uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

  Turkije beschuldigt onder andere Duitsland en Nederland van 'nazi-methoden', omdat zij Turkse ministers hebben verboden voor Turkse burgers campagne te voeren voor het referendum. De volksraadpleging gaat over een grondwetswijziging die de macht van Erdogan aanzienlijk uitbreidt.

  Erdogan zei dat een "heel ander Turkije"' zich na het referendum niet langer door de Europese Unie de les zal laten lezen via het toetredingsproces. Europese agenten kunnen dan ook niet meer op Turkse bodem "spioneren".

  Lees ook: Neecampagne voor Turks referendum verloopt op kousenvoeten

 9. Turkse parlementariër in Nederland

  De Turkse parlementariër Ayhan Sefer Üstün van de AK-partij van de Turkse president Erdogan is in Nederland om campagne te voeren voor het omstreden referendum in dat land, zo laat hij weten op sociale media. Hij is al in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht geweest om 'het presidentiële systeem' uit te leggen.

  "Na de gebeurtenissen waarbij de mensenrechten zijn geschonden, zeiden we dat we op alle mogelijke manieren zullen opkomen voor onze landgenoten. Niemand kan ons intimideren," aldus Üstun op twitter.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Amsterdamse stadhuis hebben nog niet gereageerd op de aanwezigheid van Üstün.

 10. Aboutaleb maant tot kalmte

  Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft maandag de inwoners van Turkse afkomst in zijn stad opgeroepen kalm te blijven in de aanloop naar het Turkse referendum medio april.

  Aanleiding tot zijn oproep is het ophangen en de latere verwijdering van posters van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een winkeletalage aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid. Die werden volgens de politie verwijderd nadat informatie was binnengekomen dat de openbare orde mogelijk in het geding was.

  Via RTV Rijnmond roept Aboutaleb op tot kalmte en rust. "Ik zou het geweldig vinden als we echt weer de rede organiseren'', aldus de burgemeester in gesprek met de regionale omroep. Het is volgens hem "ook echt nodig dat iedereen bij de les blijft, want de stad is niet gebaat bij deze vorm van voortdurende escalatie''.

  De burgemeester zegt dat iedereen zijn loyaliteit mag hebben, "maar dingen doen die de openbare veiligheid in gevaar brengen, daar moet je van wegblijven''.

  In Rotterdam zijn spanningen onder diverse Turkse groeperingen opgelaaid nadat het de Turkse ministers Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) en Kaya (Familiezaken) op grond van de openbare orde was verboden daar toespraken te houden.