Binnenland Bewaar

Transgenders trekken aan de bel: zorg moet beter

Een paar jaar geleden werden jaarlijks ongeveer 200 mensen geholpen bij de genderpoli van het VU, inmiddels zijn dat er 680.
Een paar jaar geleden werden jaarlijks ongeveer 200 mensen geholpen bij de genderpoli van het VU, inmiddels zijn dat er 680. © ANP

Transgenders maken zich zorgen over de zorg in Nederland. De wachttijden zijn te lang en transgenders kunnen op te weinig plekken terecht. Belangenorganisatie Principle 17 is een petitie gestart.

Principle 17 zegt zich ernstige zorgen te maken over de transgenderzorg. Met de petitie vragen ze de Tweede Kamer om meer gespecialiseerde mensen en locaties waar transgenders heen kunnen voor een behandeling.

Steeds meer transgenders kiezen voor een behandeling, maar de wachttijden zijn lang. Volgens Principle 17 moeten mensen soms meer dan twee jaar wachten tot ze aan de beurt zijn.

Flinke stijging
Nu de genderpoli van het Leidse UMC vorige maand is gesloten, kunnen transgenders nog maar op twee specialistische plekken in Nederland terecht: het VU Medisch Centrum in Amsterdam en het UMCG in Groningen.

Een paar jaar geleden werden jaarlijks 200 mensen geholpen bij het VU, inmiddels zijn dat er 680.

Het VU Medisch Centrum is de enige plek die behandelingen aanbiedt voor mensen van alle leeftijden.

Een paar jaar geleden werden hier jaarlijks ongeveer 200 mensen geholpen, inmiddels zijn dat er 680. 

Het buitenland
Bij het VU MC staat de wachttijd op een intake momenteel op zes maanden. Dan moet nog bepaald worden of iemand daadwerkelijk in aanmerking komt voor een transgenderbehandeling. De wachttijden voor zo'n individuele behandeling kunnen oplopen tot negen maanden.  

Om niet zo lang te hoeven wachten nemen sommige transgenders het heft in eigen land, stelt Principle 17. In dat geval bestellen ze hormonen online of gaan naar het buitenland voor een operatie. Op dat moment ontbreekt soms de nodige medische en psychische begeleiding.

Een ander nadeel van het hebben van slechts twee behandelplekken is volgens Principle 17 dat de transgenderzorg op deze manier gemonopoliseerd wordt, waardoor de optie van een vrije keuze van behandelaar vaak vervalt.