Binnenland Bewaar

Storing Schiphol voorbij

Storing Schiphol voorbij
© ANP

De storing die Schiphol woensdagmiddag platlegde is voorbij. Het schema voor inkomend en vertrekkend vliegverkeer liep rond 16.30 uur weer normaal.

Het vliegverkeer van en naar Schiphol heeft woensdagmiddag kort na 13.00 uur ongeveer een uur platgelegen door een storing bij de Luchtverkeersleiding.

Eerst werd het vertrekkend verkeer weer opgestart. Korte tijd later konden er ook weer toestellen landen, meldt Schiphol. Waardoor die storing is ontstaan is nog niet te zeggen.

Gewoon landen
Er was sprake van een storing in het communicatiesysteem tussen de Luchtverkeersleiding (LVNL) en de piloten. LVNL doet onderzoek naar de oorzaak van de storing en benadrukt dat de veiligheid niet in het geding is geweest.

Vliegtuigen die op het moment van de storing in het Nederlandse luchtruim vlogen, konden gewoon landen door gebruik van een back-up van het communicatiesysteem.

Reizigers wordt geadviseerd de site van hun luchtvaartmaatschappij en Schiphol in de gaten te houden voor nieuwe vertrek- en aankomsttijden.

Luchthavens in de rest van het land
Andere luchthavens in Nederland hadden vrijwel geen last van de storing. Op Rotterdam The Hague Airport liepen één vertrekkende vlucht en enkele inkomende vluchten wat vertraging op. Op Eindhoven Airport en Groningen Eelde Airport verliep het luchtverkeer normaal. Eindhoven ontving een uitgeweken vlucht uit Malaga, bestemd voor Schiphol.

De verkeerstoren wordt vanaf deze zomer verbouwd, zodat er nog meer luchtverkeersleiders tegelijk kunnen werken. Met de investering gaat een bedrag van 160 miljoen euro gemoeid. Het is overigens onbekend of deze verbouwing met de storing te maken heeft.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.