AMSTERDAM - De aanleg van een nieuwe, grote sluis bij

IJmuiden komt dinsdag een stap dichterbij. Minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat zet het miljoenenproject op Prinsjesdag in zijn begroting.Amsterdam heeft jaren vergeefs bij het kabinet geprobeerd de aanleg van een nieuwe sluis bij IJmuiden gefinancierd te krijgen.

Eurlings gaat nu onderzoeken wanneer de sluis aangelegd moet worden en hoeveel geld het rijk daaraan besteedt. De bouwkosten bedragen tenminste een half miljard euro, maar Amsterdam en de provincie Noord-Holland hebben eerder geld toegezegd.

Een nieuwe sluis is volgens de gemeente nodig om de Amsterdamse haven bereikbaar te houden. De huidige Noordersluis veroorzaakt steeds vaker opstoppingen. Ook worden containerschepen, benzinetankers en cruiseschepen zo groot, dat ze niet meer in de bestaande sluis passen.

Het Centraal Plan Bureau, dat meermalen vaststelde dat de kosten van de aanleg niet opwegen tegen de opbrengsten voor de Nederlandse economie, erkent nu dat de Amsterdamse haven zo snel groeit, dat een nieuwe sluis tussen 2010 en 2020 nodig is.