Binnenland Bewaar

Staking steekvervoer van de baan

Staking steekvervoer van de baan
© ANP

De bonden en de werkgevers in het streekvervoer hebben afspraken gemaakt over een nieuwe cao. Daarmee zijn de aangekondigde stakingen opgeschort.

FNV, CNV en de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer hebben dit laten weten. Voorzitter Fred Kagie van de VWOV spreekt van een deal.

De cao voor het streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers. De bonden leggen het onderhandelingsresultaat nog voor aan hun leden. De bonden eisten een loonsverhoging van 3,5 procent, maatregelen om de werkdruk te verminderen en meer (plas)pauzes.

Afgesproken is dat de cao een looptijd heeft van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. De loonsverhoging is gemiddeld 3 procent per jaar, in totaal 7,5 procent en 650 euro eenmalig.

Extra pauzes en vermindering van werkdruk komen er ook: minimaal 82,5 procent van alle diensten heeft een onderbreking binnen 2,5 uur arbeidstijd, maximaal 17,5 procent van alle diensten heeft een onderbreking binnen 3 uur arbeidstijd. "Het is een duidelijke en controleerbare verbetering in de pauzes van chauffeurs, daar zijn we zeer tevreden over," zegt Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.

Reacties
Paula Verhoef, van het FNV: "Deze afspraken komen bovenop het eerdere resultaat van 15 januari. We hebben extra afspraken kunnen maken over loon, werkdruk en aanpak van de uitwassen van marktwerking. Met deze loonafspraak is dit een van de betere loonakkoorden van Nederland."

"We zijn opgelucht dat we eindelijk een positief resultaat kunnen melden," zegt ook onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen.