Binnenland Bewaar

Stadsherstel Amsterdam koopt panden Zaanse Schans

Stichting Zaanse Schans besloot twee jaar geleden een groot aantal historische panden in de etalage te zetten, omdat zij de kosten van het onderhoud niet meer kon opbrengen. Foto ANP
Stichting Zaanse Schans besloot twee jaar geleden een groot aantal historische panden in de etalage te zetten, omdat zij de kosten van het onderhoud niet meer kon opbrengen. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Stadsherstel Amsterdam ontfermt zich samen met woningcorporatie Parteon over openluchtmuseum de Zaanse Schans. Dat maakte de organisatie, die zich sterk maakt voor behoud van cultureel en monumentaal erfgoed, vrijdag bekend.

De twee partijen richten samen Stadsherstel Zaanstreek op, dat 23 panden en enkele kavels op de Zaanse Schans koopt van de huidige eigenaar, Stichting Zaanse Schans. Daarmee is een bedrag van 2,75 miljoen euro gemoeid. De gemeente Zaanstad moet nog wel definitief akkoord gaan.

Stichting Zaanse Schans besloot twee jaar geleden een groot aantal historische panden in de etalage te zetten, omdat zij de kosten van het onderhoud niet meer kon opbrengen. Aanvankelijk wilde de stichting de huisjes en winkeltjes verkopen aan de huurders, maar dat stuitte op verzet van de gemeente Zaanstad.

De Zaanse Schans is een verzameling oude houten huisjes en molens aan de oever van de Zaan bij Zaandijk. In de panden zijn onder meer ambachtelijke winkels en horeca gevestigd. De molens waaraan het museum vooral zijn faam ontleent, zijn eigendom van de Vereniging De Zaansche Molen. (ANP)