GRONINGEN - Erben Wennemars heeft zondag in Groningen de Nederlandse sprinttitel opgeëist. De Zwollenaar bleef op de slotafstand, de 1000 meter, zijn concurrent Jan Bos in een rechtstreeks duel voor en stelde daarmee het goud veilig. Het brons ging naar Beorn Nijenhuis.Wennemars (reeds geplaatst), Bos, Nijenhuis en Gerard van Velde (4e in eindstand) gaan normaal gesproken naar het WK sprint. Stefan Groothuis (5e) en Simon Kuipers (6e) grepen naast het ticket voor de mondiale titelstrijd in Hamar (20-21 januari).

Voor Wennemars betekende het zijn derde nationale sprinttitel. ''Dit is het mooiste sprintkampioenschap dat ik ooit heb gereden'', aldus de TVM-schaatser. ''Het is nog nooit zo spannend geweest.''

Voorafgaande aan de kilometer was het verschil tussen Bos en Wennemars slechts 0,03 seconde. Op de slotafstand slaagde Wennemars er in de titel veilig te stellen. En passant scherpte hij op ijsbaan Kardinge het baanrecord aan tot 1.10,40. ''Het lijkt wel alsof alles lukt'', erkende de kampioen. ''Tijdens die rit dacht ik alleen maar; het gaat niet gebeuren dat Bos me nog voorbij rijdt. Het was zeker een prestigestrijd, maar dan wel op een leuke, sportieve manier. We hebben elkaar naar grote hoogte gedreven.'' (ANP)