Binnenland Bewaar

Spanning loopt op over dividendtaks

Geert Wilders (PVV), Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66), Premier Mark Rutte, Lodewijk Asscher (PVDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting in juni.
Geert Wilders (PVV), Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66), Premier Mark Rutte, Lodewijk Asscher (PVDA) en Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het Tweede Kamerdebat over de dividendbelasting in juni. © ANP

De druk op het kabinet om af te zien van de afschaffing van de dividendbelasting loopt op. Met het schrappen van de taks loopt de schatkist niet alleen mogelijk 2 miljard euro mis, de steun is ook nihil.

Voor de oppositie kunnen de Algemene Politieke Beschouwingen in september een politiek feestje worden. Als het kabinet bij elke door hen voorgestelde maatregel - in de zorg, het onderwijs of de woningmarkt - antwoordt dat er geen geld voor is, zullen de oppositiepartijen als volgt reageren: En de dividendbelasting dan?

Hoeveel de belasting die (buitenlandse) aandeelhouders betalen over hun winst de schatkist jaarlijks oplevert, is nog niet helemaal duidelijk.