Binnenland Bewaar

SP in peiling even groot als CDA en PvdA samen

SP-lijsttrekker Emile Roemer.
SP-lijsttrekker Emile Roemer. © ANP

De SP is in een nieuwe peiling van Maurice de Hond net zo groot als CDA en PvdA samen. In vergelijking met afgelopen weekeinde stijgt de SP in de vandaag gepubliceerde peiling drie zetels naar 27. Het CDA staat net als zondag op het historisch lage aantal van 11 zetels, de PvdA op 16. Voor de PvdA zijn dat er twee minder dan in de vorige peiling.

De SP heeft nu vijftien zetels in de Tweede Kamer, de PvdA dertig en het CDA 21. Voor de peiling zijn sinds woensdag 4000 mensen ondervraagd uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor het panel van De Hond hebben aangemeld.

De afgelopen week domineerden de eurocrisis en de dreigende uitzetting van de jonge Angolees Mauro Manuel het politieke nieuws.
Opvallend is ook het verlies van drie zetels voor de PVV in de peiling. Zondag stond de PVV nog op 29 zetels, nu op 26, 2 meer dan het huidige zetelaantal. Met de 26 zetels is ook de PVV in de peiling vrijwel net zo groot als de PvdA en het CDA samen.

VVD grootste partij

De VVD is onveranderd de grootste partij. De liberalen staan net als afgelopen weekeinde op 32 zetels; één meer dan nu in de Kamer. Verder staat D66 op achttien (nu tien in de Kamer), GroenLinks op acht (tien) en ChristenUnie op zes (vijf), de Partij voor de Dieren op drie (twee) en de SGP op twee (twee). Nieuwkomer 50PLUS, niet vertegenwoordigd in het parlement, staat in de peiling op één zetel.