Binnenland Bewaar

Sommige zonnebrandsprays beschermen te weinig

'Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat.'
'Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat.' © ANP

Zonnebrandsprays met factor 30 bieden niet allemaal de beloofde bescherming. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

In totaal zijn vijftien sprays getest. De producten zijn getest op onder andere bescherming, gebruikgemak en de hoeveelheid parfum en allergenen.

Uitblinkers zijn Garnier Ambre Solaire Protect Spray, Vision Every Day Sun Protection Spray en Kruidvat Solait Spray.

Twee sprays (van Australian Gold en Lucovitaal) bleven respectievelijk steken op een factor 15 en 19 in plaats van de beloofde factor 30.

Ook Lovea krijgt een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling. Deze straling kan schade veroorzaken dieper in de huid, wat de kans op kanker en celveroudering vergroot.

Schade
"Helaas kunnen consumenten niet altijd blind vertrouwen op de factor die op zonnebrandsprays staat. Dit is kwalijk omdat consumenten dit lastig zelf kunnen controleren. Ze denken goed beschermd te zijn, maar verbranden alsnog. Een te lage factor kan op korte en op lange termijn schade toebrengen aan de huid,'' zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Zeven producten (Garnier, Kruidvat, Nivea, Etos, Lancaster, Lovea en Australian) bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. 

Tubes
De sprays van Ladival en Lucovitaal bevatten een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.

In 2017 deed de Consumentenbond een soortgelijke test, toen werden zonnebrandcrèmes in tubes getest. Garnier Ambre Solaire zonnemelk en Nivea Protect & Hydrate kwamen toen als beste uit de test.