Binnenland Bewaar

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

Arie Slob tijdens het debat over de onderwijsbegroting
Arie Slob tijdens het debat over de onderwijsbegroting © ANP

Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.

"Ik zal zo snel als mogelijk duidelijkheid bieden aan de vwo'ers", zei Slob bij het debat over de onderwijsbegroting. CDA en D66 hadden Slob tot haast gemaand om de 44.000 vwo'ers voor wie een voldoende voor de rekentoets nog een vereiste is voor het diploma zekerheid te geven.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de rekentoets verdwijnt en er een alternatief voor komt. Tot die tijd zou de rekentoets niet meer meetellen, schreven VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in het regeerakkoord. Maar dat moet nog wel formeel geregeld worden.

Slob zegt bij zijn aantreden direct met de rekentoets aan de slag te zijn gegaan. "Juist omdat er tijdsdruk op zat." Het formeel schrappen van de exameneis kost echter wel tijd, stelt de onderwijsminister.

Hij moet een algemene maatregel van bestuur maken om de wet te wijzigen en die moet de ministerraad nog goedkeuren. "Ik hoop dat dit voor het kerstreces zal lukken."

Voor vmbo'ers, havisten en mbo'ers telde de veel bekitiseerde rekentoets al niet mee.