Binnenland Bewaar

Schrikbarend veel (criminele) Albanezen illegaal in Nederland

Begin deze maand viel de recherche 14 panden binnen die door Albanese criminelen werden gebruikt.
Begin deze maand viel de recherche 14 panden binnen die door Albanese criminelen werden gebruikt. © Amaury Miller

In Nederland moeten minstens tienduizenden Albanezen verblijven, onder wie waarschijnlijk veel criminelen, terwijl er maar zo'n achthonderd staan ingeschreven.

Dat wijzen strafzaken en een opmerkelijke Amsterdamse proef uit. 'Schrikbarend', stellen Amsterdamse officieren van justitie.

Omdat de recherche, justitie, de gemeente Amsterdam en de belastingdienst een forse toename zien van het aantal criminele Albanezen, lieten ze een gespecialiseerd bedrijf onderzoek doen.

Het selecteerde de vijftig populairste Albanese websites en analyseerde hoeveel unieke bezoekers die in juli trokken vanuit Nederland.

In één maand werden de sites met 35.953 smartphones bezocht, en met 4.475 tablets. In 7.530 gevallen verbleven de gebruikers in Amsterdam. Twintig procent van de surfers gebruikte een onbekende browser, wat volgens justitie doet vermoeden dat versleutelde smartphones of andere professioneel afgeschermde apparaten werden gebruikt. (Normaal is 2,4 procent van de browsers niet te identificeren.)

"Het bevestigt ons beeld dat héél veel Albanezen hier ongezien zijn," zegt officier van justitie Maaike van Kampen, die met collega's ruim anderhalf jaar het onderzoek 13Rosasiet leidde naar criminele Albanezen die via maffia-achtige clanstructuren bleken georganiseerd.

Lees ook: 'Buiten Albanië wonen inmiddels meer Albanezen dan daar'Drugs, wapens en geld: de Albanese maffia in Amsterdam