APELDOORN - In winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn is gisteravond bij een vermoedelijke wraakactie een rechercheur van de politie neergeschoten.De man is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij op de intensive care werd opgenomen. Hij is inmiddels buiten levensgevaar. De dader, die op een fiets ontkwam, is nog voortvluchtig, maar de politie heeft wel een vermoeden wie het is geweest.

De rechercheur was in burger aan het winkelen. De dader moet echter goed hebben geweten wie hij was. Van korte afstand werd de rechercheur enkele malen beschoten. Op het moment van de schietpartij was er veel winkelend publiek in de buurt.

De christelijke politievakbond ACP is geschokt, zegt woordvoerder Gerrit van de Kamp. ''In Nederland is het hoogst uitzonderlijk dat een politieman in z'n vrije tijd gericht wordt beschoten,'' aldus Van de Kamp. ''Dit laat zien welke consequenties het politievak kan hebben in het privéleven.''

Volgens de ACP-voorzitter is er jaarlijks landelijk sprake van een tiental bedreigingen aan het adres van rechercheurs. In dergelijke gevallen krijgen ze vaak extra bescherming. Ze kunnen bijvoorbeeld tijdelijk, al dan niet met hun gezin, op een ander adres worden ondergebracht.

In september 2004 werd in het centrum van Enschede een politieman tijdens zijn surveillance door een Duitse crimineel doodgeschoten.

Voorvallen waarbij een aanslag werd gepleegd op het leven van een politieman in burger, zijn in Nederland niet bekend.