Binnenland Bewaar

Schippers neemt OM en IGZ in zaak-Tuitjenhorn onder de loep

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid en Welzijn © ANP

Er komt een brede en onafhankelijke evaluatie van het handelen van alle betrokken instanties in de kwestie rond huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn, die zelfmoord pleegde nadat hij door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op non-actief was gesteld. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde het onderzoek dinsdag aan.

Tegenover het ANP liet ze via haar woordvoerder weten dat de evaluatie plaatsvindt wanneer de inspectie het eigen onderzoek heeft afgerond. Dat gebeurt naar verwachting binnen 3 maanden. In de externe evaluatie zal worden gekeken naar het optreden van het AMC, de IGZ, de beroepsverenigingen van artsen LHV en KNMG en het Openbaar Ministerie.

Schippers en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie stelden eerder dat de IGZ en het OM 'juist en met respect voor de persoonlijke levenssfeer van de betrokkenen' hadden gehandeld. Schippers' woordvoerder herhaalt dat de minister dat nog steeds vindt. 'Maar het is goed om na afronding van het IGZ-onderzoek alle aspecten op zorgvuldige en onafhankelijke wijze te laten evalueren.' De IGZ gaf zelf eerder al aan open te staan voor een evaluatie.

Op het optreden van de inspectie en het Openbaar Ministerie is veel kritiek gekomen. Tromp werd op non-actief gesteld nadat het AMC aan de bel had getrokken over extreem hoge doses morfine die de arts een terminale patiënt in augustus had toegediend. De nabestaanden van Tromp zijn woest over het handelen van de IGZ. Die instantie bestempelde Tromp als een 'acuut gevaar voor de patiëntveiligheid'.