Binnenland Bewaar

Rutte wil forse EU-naheffing 'tot op de bodem' uitzoeken

Premier Mark Rutte tijdens de speciale top van de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel.
Premier Mark Rutte tijdens de speciale top van de regeringsleiders van de eurolanden in Brussel. © ANP

Nederland heeft een flinke naheffing gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. De Britse krant Financial Times berichtte vanavond dat het gaat om 642 miljoen euro. Voor Nederland komt dit als 'een onaangename verrassing en roept het heel veel vragen op', reageert premier Mark Rutte tegenover persbureau ANP.

Dit is een onaangename verrassing en roept heel veel vragen op.

Mark Rutte

De verrassing zit hem in de enorme hoogte van de naheffing, aldus de premier. Dus dat betekent niet dat Nederland zomaar een cheque uitschrijft, maar de kwestie 'tot op de bodem gaat uitzoeken', benadrukte Rutte.

De naheffing uit Brussel komt omdat ook de Europese Commissie inmiddels een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode hanteert, waardoor de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. En omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode stijgt ook de afdracht, aldus een woordvoerder van de commissie.

Ook andere landen
Rutte bestrijdt dat de heffing er komt door de nieuwe rekenmethode. De premier had eerder op de avond al contact met de Britse premier David Cameron over de kwestie. Brussel wil van de Britten 2,1 miljard euro extra.

'Als ik zeg tot de bodem uitzoeken betekent dit dat we naar alle aspecten kijken, inclusief juridische. Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen', aldus de premier. Hij gaf aan ook op te trekken met Bulgarije, Malta, Italië en Griekenland, die eveneens een naheffing kregen.

'Tot op de bodem uitzoeken'

De Europese Commissie, van wie het voorstel voor de naheffing komt, wil met het geld het gat in de begroting van 2014 dichten. De Europese lidstaten, maar ook het Europees Parlement, moeten nog met de plannen instemmen.

Rutte zegt de kwestie 'tot op de bodem uit te zoeken'. De premier heeft eerder op de avond hierover al contact gehad met de Britse premier David Cameron. Brussel wil van de Britten 2,1 miljard euro extra. 'Als ik zeg tot de bodem uitzoeken betekent dit dat we naar alle aspecten kijken, inclusief juridische. Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen', aldus de premier.

Verbazing bij VVD, CDA en SGP

Niet alleen Rutte sprak zijn verbazing uit over de naheffing. Verschillende politici lieten weten vraagtekens te zetten bij het extra geld dat naar Brussel zou moeten.

'Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren', twitterde het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Zijn CDA-collega Eddy van Hijum gebruikte hetzelfde medium om zijn ongenoegen kenbaar te makken. 'Het moet niet gekker worden.' Elbert Dijkgraaf (SGP) spreekt van een 'bizarre stijging'.

Eerder dit jaar sprak minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in de Tweede Kamer de verwachting uit dat ons land door de nieuwe rekenmethode geen naheffing zou krijgen over de Nederlandse afdracht van de afgelopen jaren aan de EU. De Nederlandse afdracht aan de EU zou door de rekenmethode pas in 2015 gaan stijgen.