Binnenland Bewaar

Rusland ontkent miljardenvoorschot aan Grieken

De Griekse premier Tsipras op bezoek bij de Russische president Poetin
De Griekse premier Tsipras op bezoek bij de Russische president Poetin © AFP

Rusland ontkent dat Griekenland op het punt staat een financieel voorschot te ontvangen voor de doorvoer van Russisch gas naar de rest van Europa. De Duitse krant Der Spiegel schreef vandaag op basis van bronnen dat de Griekse regering op het punt staat een energiedeal te tekenen met het Kremlin.

Als onderdeel van de overeenkomt zou de staatskas van Griekenland per direct worden gespekt met 5 miljard euro, waarmee de acute geldproblemen van de Grieken voorlopig zouden zijn opgelost.

Een woordvoerder van het Kremlin heeft tegen Russische radiozender Business FM echter ontkent dat Griekenland financiële hulp krijgt van Rusland. Volgens hem zijn geen voorschotten aangeboden en is hier door de Griekse premier Alexis Tsipras ook niet om gevraagd. Dat schrijft persbureau DPA.

Volgens de woordvoerder is er door de twee landen wel gesproken over manieren om samen te werken op het gebied van energie, en stelt Rusland wel honderden miljoenen euro's aan transitievergoedingen in het verschiet als de Grieken zich aansluiten bij de pijpleiding.

Gasdeal

De deal zou een nieuwe pijpleiding behelzen waarmee Russisch gas via Turkije en Griekenland naar Europa moet stromen. Het genoemde bedrag van 5 miljard euro zou een voorschot zijn op de toekomstige winsten die Griekenland met de doorvoer van het gas zal behalen. De overeenkomst wordt naar verluidt komende week ondertekend.

Griekenland is momenteel in gespannen onderhandelingen met Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over het volgende deel van eerder beloofde leningen. Om aanspraak te kunnen maken op het steunpakket moet de Griekse regering verdere hervormingen en bezuinigingen doorvoeren.

Griekenland zelf ontkent overigens nog altijd in acute geldnood te zitten. Het land kan naar eigen zeggen deze maand 'gewoon' de pensioenen en salarissen betalen, zonder dat het daarvoor een greep hoeft te doen uit de cashreserves.

Op 12 mei volgt dan de volgende grote betaling. Dan moet het land een lening aan het IMF terugbetalen.