AMSTERDAM - Een onbekende man heeft zondagavond een poging gedaan eetcafé Hans en Grietje te overvallen. Een vaste klant, een man van in de zeventig, wist het pistool echter uit zijn handen te slaan, waarop de rover de benen nam.De drie vaste klanten en de barman die gisteravond nog aanwezig waren in het café aan de Spiegelgracht, werden rond half twaalf verrast door een onbekende man die hen bedreigde met een vuurwapen en vroeg om de inhoud van de kassa.

Een van de drie stamgasten, een man in de zeventig, sloeg het wapen toen uit handen van de overvaller, waarop deze de zaak uit vluchtte. Er werd verder geen geweld gebruikt.

Volgens Vincent Dekker, barman en neef van de eigenaar Bert Dekker, ging het allemaal heel snel: ''De barman en de drie klanten die toen nog aan de bar hingen, hadden eigenlijk nauwelijks kans te reageren.'' Toch zag een van hen, de oudste notabene, kans om de dader het pistool afhandig te maken. Of alcohol een rol gespeeld kan hebben in de actie, kan Dekker niet zeggen: ''Daar durf ik geen uitspraken over te doen.''

Pas nadat het pistool op de vloer was beland en de dader de zaak uit gerend was, ontdekten de hevig geschrokken barman en zijn klanten dat het ging om een imitatiepistool.

Het wapen is door de politie meegenomen voor verder onderzoek. Een politiewoordvoerder liet aan het eind van de ochtend weten nog in het duister te tasten omtrent de identiteit van de dader. De politie is nog bezig met verder sporen en getuigenonderzoek.