Binnenland Bewaar

Rijkswaterstaat maakt zich klaar voor winter

Het strooizout voor de rijkswegen, een voorraad van 200 miljoen kilo, ligt al klaar
Het strooizout voor de rijkswegen, een voorraad van 200 miljoen kilo, ligt al klaar © ANP

Om goed voorbereid te zijn op de winter test Rijkswaterstaat bij alle 56 steunpunten het materieel, zoals strooiwagens en sneeuwschuivers. Ook worden nieuwe routes doorgenomen, nieuwe chauffeurs opgeleid en krijgen de andere chauffeurs een opfriscursus.

Als het vriest en sneeuwt wil de dienst binnen twee uur op het hele landelijke wegennet strooien. Dat is 3200 kilometer inclusief op- en afritten.

Om te kijken of alles volgens schema verloopt, houdt Rijkswaterstaat volgende week zaterdag een zogenoemde vlootschouw bij het steunpunt in Haarlemmerliede (Noord-Holland).

Het strooizout voor de rijkswegen, een voorraad van 200 miljoen kilo, ligt al klaar. Het zout is per schip naar de strategische zoutloods in Kampen gebracht. Daarvandaan wordt het gedistribueerd naar de steunpunten en grote loodsen in Utrecht, Raamsdonksveer, vliegveld Valkenburg en het Gelderse Lienden. Rijkswaterstaat heeft 1200 medewerkers, 350 sneeuwschuivers en 550 strooiwagens ter beschikking om de wegen berijdbaar en bereikbaar te houden.