Binnenland Bewaar

Restaurants werken steeds vaker samen: 'Een enorme bevrijding'

Chefs van zes restaurants uit Amsterdam en Rotterdam in de keuken van restaurant Choux, bij het voorbereiden van een gezamenlijk zesgangenmenu
Chefs van zes restaurants uit Amsterdam en Rotterdam in de keuken van restaurant Choux, bij het voorbereiden van een gezamenlijk zesgangenmenu © Mats van Soolingen

Vroeger hielden veel chefs hun recepten krampachtig voor zichzelf. Maar nu alles toch online te vinden is, werken restaurants en koks steeds meer ­samen. 'Iedereen wordt er beter van.'

"Ajaxradijs met pompoen," zegt chef Benny Blisto van restaurant Bak grijnzend, terwijl hij zijn vege­tarische voorgerecht serveert. Het is de derde gang van het 010/020-diner in restaurant Choux: drie Amsterdamse en drie Rotterdamse restaurants bereiden schouder aan schouder zes gangen voor tachtig betalende gasten uit beide steden. En er mag een beetje geplaagd worden - de collegialiteit overheerst.

Het is de tweede editie van de samenwerking, die, zegt ook Jim de Jong van restaurant De Jong in Rotterdam, 'gewoon supergezellig' is.