live

Regeerakkoord mogelijk maandag af

In dit blog vind je de belangrijkste berichten over het formatieproces sinds de verkiezingen in maart tot begin oktober.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 'Ook vermogens minder belast'

  Het nieuwe kabinet gaat de vermogensbelasting verlagen. Dat meldt de NOS. Het bedrag waarover geen belasting hoeft te worden betaald, wordt verhoogd van 25.000 tot 30.000 euro. Het gaat om spaargeld, aandelen, obligaties, kunst, een tweede huis en ander vermogen.

  De verhoging van het belastingvrije deel levert mensen met een vermogen van meer dan 25.000 euro gemiddeld 60 euro per jaar op.

  VVD, CDA, D66 en CU willen de middengroepen op deze manier tegemoetkomen, aldus de NOS. Alles bij elkaar betalen zij 200 miljoen euro minder vermogensbelasting.

  De vier formerende partijen zijn het er ook over eens dat het belastingtarief over vermogen boven die grens iets wordt verlaagd.

 2. Regeerakkoord mogelijk maandag af

  Het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is waarschijnlijk maandag klaar. De vier partijen werken aan 'de laatste loodjes', zo is dinsdag in Den Haag van ingewijden vernomen.

  In het regeerakkoord staan de afspraken voor het beleid de komende jaren. De vier partijen onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een kabinet.

  Met de presentatie van het akkoord de komende week is er nog geen nieuw kabinet. Naar verwachting komt premier Mark Rutte met zijn nieuwe ploeg in de week van 23 oktober naar buiten.

 3. Meer asfalt en beter openbaar vervoer

  De regering in spe van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (CU) zet in op meer wegen, maar ook op beter openbaar vervoer. De komende jaren gaat er ruim twee miljard euro extra naar asfalt, openbaar vervoer en waterwegen. Ook komt er meer geld voor fietspaden.

  Meer Sprinters
  Op sommige spoortrajecten gaan meer Sprinters rijden. Ook zullen de snelwegen weer zijn verlicht als het donker is. Dat bevestigen ingewijden vrijdag tegenover de Telegraaf.

  Het AD op zijn beurt meldt dat de vier partijen een kabinet gaan vormen van zestien ministers en negen staatssecretarissen, maar dat laatste getal wordt niet unaniem bevestigd. In het plan levert de VVD zes ministers, het CDA en D66 vier en CU twee. Met 25 bewindslieden in totaal zou het nieuwe kabinet groter zijn dan het huidige.

 4. 'Stuur leerlingen naar het Rijksmuseum'

  Scholen moeten al hun leerlingen tijdens hun schoolcarrière minstens één keer een bezoekje laten brengen aan het Rijksmuseum in Amsterdam en de Haagse Tweede Kamer. De vier formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben daarover afspraken gemaakt, melden bronnen aan De Telegraaf.

  Het bezoek aan het museum en het parlement wordt in het regeerakkoord niet verplicht gesteld, zeggen ingewijden.

 5. Kritiek CBP op plannen nieuw kabinet

  Het Centraal Planbureau (CPB) is niet tevreden over een groot deel van de afspraken die de vier formerende partijen hebben gemaakt. Dat meldt de NOS op basis van anonieme bronnen.

  VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden hun plannen naar het CPB doorgestuurd om te laten doorrekenen. Het CPB heeft de financiële gevolgen nu in kaart gebracht, maar wil dat de partijen met aanpassingen komen, zo schrijft de NOS.

  Informateur Zalm blijft optimistisch. Volgens hem gaat het al een hele tijd de goede kant op. "Het is bijna altijd zo dat dingen opnieuw naar het Centraal Planbureau moeten worden gestuurd. Deze keer zullen ze het sneller doorrekenen," zei hij. Het is mede daardoor onwaarschijnlijk dat er volgende week al een akkoord ligt.

 6. GL benieuwd naar plannen coalitie in spe

  GroenLinks wil weten wat de coalitie in spe wil veranderen aan de begroting van 2018, die op Prinsjesdag werd gepresenteerd door de regering van VVD en PvdA. De GroenLinks-fractie vroeg dinsdag een brief van informateur Gerrit Zalm, die bezig is een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te smeden.

  GroenLinks vraagt zich af waar er grote veranderingen te verwachten zijn en hoopt op een soort indicatie. Dat is namelijk nuttig, aldus Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg. Het moet voorkomen dat de Tweede Kamer niet goed is voorbereid als de begrotingen worden besproken. Ze wil weten "wat we kunnen verwachten."

  De voorzitter van de Tweede Kamer liet doorschemeren dat ze erop rekent dat er woensdag in de loop van de dag een reactie van de informateur komt.

 7. Burgemeesters schuiven aan

  De burgemeesters van de vier grote steden hebben met de onderhandelende partijen gesproken over veiligheid, woningbouw, klimaat, integratie en het openbaar vervoer.

  Dat vertelde Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb na afloop van het gesprek. "We hebben niet om geld gevraagd, maar vooral de noodzaak aangegeven dat we moeten samenwerken op die thema’s in de toekomst.’’

  Volgens de burgemeesters is nu ook formeel aan de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wat hun wensen en gedachten op die terreinen zijn. Het was voor het eerst dat de G4 aanschoof bij de formatie.

  De Haagse burgemeester Pauline Krikke sprak van ‘een uitgestoken hand’. "Alle stedelijke regio’s moeten met dezelfde thema’s om zien te gaan en sterke steden maken een sterk land. We hebben niet iets nieuws gemeld, maar het is goed dat we met z’n vieren optrekken en hier onze gedachten hebben neergelegd.’’

  Hoewel de formatie al 191 dagen onderweg is, komt hun inbreng niet te laat, denkt Krikke. "Ik denk dat er nog steeds genoeg mogelijk is en we hebben deze onderhandelaars door de weken heen ook wel eens gesproken, maar het is goed hier met z’n vieren nog eens te zijn.’’

  Naast Krikke en Aboutaleb schoven ook Jan van Zanen van Utrecht en de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren aan. Die laatste vervangt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, die vanwege zijn ziekte het werk deze week heeft neergelegd.

  Ollongren wordt ook genoemd als mogelijk minister voor D66 in het volgend kabinet, maar daar wilde ze niets over zeggen. Evenmin wilde ze kwijt of ze het burgemeesterschap van Amsterdam ambieert, of hoe lang ze aanblijft als loco-burgemeester.

 8. Burgemeesters blij met uitgestoken hand

  De vier grote steden zijn blij dat ze vrijdag mogen praten met de onderhandelde partijen in de kabinetsformatie.

  "Wij nemen de uitgestoken hand graag aan," zei de Haagse burgemeester Pauline Krikke van Den Haag voor aanvang van een onderhoud met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in de Stadhouderskamer op het Binnenhof.

  Het is volgens haar voor het eerst dat de vier grote steden bij de kabinetsformatie hun visie mogen toelichten.

  Naast Krikke zijn de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, Jan van Zanen van Utrecht en de Amsterdamse locoburgemeester Kajsa Ollongren aanwezig. Inhoudelijk mededelingen wilden zij voor aanvang van het gesprek niet doen.

 9. Burgemeesters G4 naar onderhandelaars

  De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ontvangen vrijdagochtend de burgemeesters van de vier grote steden. Voor Amsterdam schrijft locoburgemeester Kajsa Ollongren aan, die waarneemt voor de zieke burgemeester Eberhard van der Laan.

  Naast Ollongren komen 's ochtends om 10:30 uur de Haagse burgemeester Pauline Krikke, Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht langs.

  De burgemeesters hebben zelf gevraagd om langs te komen bij de formerende partijen. Eerder uitte Aboutaleb kritiek op de formatie. Volgens hem wordt er te veel geheim gehouden. De Rotterdamse burgemeester stelt dat veel beleidsmaatregelen straks terechtkomen op het bordje van de stadsbesturen.

  "Dan valt het tegen dat we nog geen telefoontje hebben gehad”, klaagde Aboutaleb eind augustus bij radioprogramma Kamerbreed. Volgens ingewijden moet het bezoek van vier burgemeesters in dat licht worden gezien.

 10. Regeerakkoord in zicht

  Het regeerakkoord is bijna af. De onderhandelaars zouden in principe komende week al klaar kunnen zijn, maar volgens ingewijden is het waarschijnlijker dat ze de week daarop hun plannen presenteren.

  De komende dagen krijgen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de cijfers terug die ze vorige week naar het Centraal Planbureau (CPB) hebben gestuurd. De verwachting is dat ze dan de laatste puntjes op de i kunnen zetten. De partijen presenteren vervolgens hun coalitieakkoord.

  Bronnen dichtbij de onderhandelaars wijzen daarbij de week van 3 oktober aan als het meest waarschijnlijke moment waarop dat gebeurt. Dat betekent niet dat het kabinet-Rutte III dan ook meteen op het bordes staat. De Tweede Kamer gaat dan eerst nog in debat met informateur Gerrit Zalm.

  De Kamer moet daarna een formateur aanwijzen, de persoon die de ministersploeg gaat samenstellen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk Mark Rutte worden. De formateur is doorgaans de beoogd premier.

  Die fase van de formatie neemt al gauw tien dagen in beslag, zo verwachten betrokkenen. Dat betekent dat in het meest snelle scenario het nieuwe kabinet nog net voor het herfstreces dat op 13 oktober begint op het bordes staat. Lukt dat niet, dan wordt het na 22 oktober.

  Deze week schrijven de onderhandelaars driftig aan teksten voor het regeerakkoord. Er moeten nog een paar knopen worden doorgehakt, stellen ingewijden. De VVD moest het deze week een aantal dagen zonder Rutte stellen, die zit in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.