Binnenland Bewaar

Rechtszaak tegen Delta Lloyd vanwege boeterente

Het kantoor van Delta Lloyd in de Mondriaantoren naast het Amstelstation.
Het kantoor van Delta Lloyd in de Mondriaantoren naast het Amstelstation. © ANP

Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond starten een proces tegen Delta Lloyd. De verzekeraar en hypotheekverstrekker zou volgens de belangenorganisaties te veel boeterente hebben berekend.

Dit melden Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond dinsdag. 

Volgens de organisaties hebben tussen 2011 en 2016 ongeveer 100.000 huiseigenaren hun hypotheek vervroegd overgesloten naar een lagere rente, waarvoor ze een boeterente betaalden.

Er is een wettelijk maximum voor die boeterente, maar volgens VEH en de Consumentenbond viel die boete in de praktijk veel hoger uit.

Herberekenen
De organisaties eisen dat de verzekeraar de opgelegde boete herberekent volgens de richtlijnen van de Authoriteit Financiële Markten (AFM), die van kracht zijn sinds vorig jaar.

Huiseigenaren die na 14 juli 2016 hun hypotheek hebben oversloten worden gecompenseerd, als blijkt dat volgens de AFM de betaalde boeterente te hoog is. VEH en de Consumentenbond eisen dat dit ook gaat gelden voor hypotheken die voor die datum zijn omgezet. 

De rechtszaak tegen Delta Lloyd is een proefproces: als de eisers door de rechter in het gelijk worden gesteld, kunnen ook processen worden aangespannen tegen andere banken die de VEH en Consumentenbond van soortgelijk gedrag betichten.

Delta Lloyd is sinds vorig jaar onderdeel van verzekeraar Nationale Nederlanden.