AMSTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Haarlem beslist maandag of Willem Holleeder uit voorarrest wordt vrijgelaten.Volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers is het voor Holleeder niet mogelijk om in de huidige strenge omstandigheden in de gevangenis te revalideren van zijn hartoperatie.

Holleeder onderging die zware operatie begin april, nadat ernstig hartfalen bij hem werd ontdekt. Hierdoor werd het proces dat tegen hem liep, opgeschort tot september. Holleeder moet dan met een aantal medeverdachten terechtstaan bij de rechtbank voor het afpersen van vier zakenmannen, van wie de meesten in het onroerend goed actief waren. Eén van hen was de later geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt in een reactie dat het zich bij de raadkamer tegen de eventuele vrijlating van Holleeder heeft verzet. De NOS meldde dat justitie zou beweren dat Holleeder minder ziek is dan hij voorwendt. Advocaat Kuijpers is woedend over die bewering.

''Een cardioloog heeft op de zitting aangegeven dat er geen verbetering in de situatie van Holleeder is,'' licht hij toe. ''Het OM stelt me zeer teleur om dan nu zoiets te zeggen. Er is vandaag bij de zitting namelijk helemaal niets van die strekking naar voren gekomen.''Zie ook het dossier De Endstra-tapes