Binnenland Bewaar

Raad wil Amsterdamse buurman voor statushouder

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: 'Amsterdamse buren die je een beetje wegwijs maken, kan een wereld van verschil betekenen.'
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: 'Amsterdamse buren die je een beetje wegwijs maken, kan een wereld van verschil betekenen.' © ANP

Amsterdam gaat vrijwel zeker vluchtelingen met een verblijfsstatus verspreid door de stad en de buurt huisvesten. Dit ter bevordering van de integratie van statushouders. Dat wil een meerderheid van de gemeenteraad.

'Zo kunnen we de turbo op integratie zetten," zegt D66-fractieleider Jan Paternotte.

Hij dient woensdagmiddag een motie in die pleit voor huisvesting op de kleinst mogelijke schaal en verspreid door de stad. "Zodat elke statushouder straks een Amsterdamse buurman heeft," aldus Paternotte.

Coalitiepartners SP en VVD steunen de beleidswijziging. Daarmee is een meerderheid in de gemeenteraad bereikt.

'Wegwijs maken'
Paternotte: "Een nieuw bestaan opbouwen in een vreemd land is al moeilijk genoeg. Amsterdamse buren die je een beetje wegwijs maken, kan een wereld van verschil betekenen. We moeten voorkomen dat al deze nieuwe Amsterdammers afgezonderd op een kluitje komen te wonen."

Het is de bedoeling dat Amsterdam komend jaar 2400 statushouders gaat huisvesten. De meeste vluchtelingen zullen een tijdelijke sociale huurwoning toegewezen krijgen.

We moeten voorkomen dat al deze nieuwe Amsterdammers afgezonderd op een kluitje komen te wonen

Jan Paternotte, D66-fractievoorzitter

De Amsterdamse raad wil dat het college met 'onconventionele maatregelen' komt en een plan opstelt om snel op lege bouwgrond, en in leegstaand vastgoed, meer tijdelijke woonruimte te realiseren.