AMSTERDAM - De PvdA houdt zaterdag in Amsterdam een partijcongres. Formeel gaat dat over de benoeming van een nieuwe voorzitter en een nieuw bestuur. Maar naar verwachting staat een groot deel van de bijeenkomst in het teken van de politieke actualiteit.Zo worden er moties ingediend die de PvdA-fractie oproepen alsnog steun te verlenen aan een referendum over het nieuwe EU-verdrag en om niet in te stemmen met de versoepeling van het ontslagrecht. De FNV roept de PvdA zaterdagochtend tijdens een demonstratie nog eens op bij dat laatste de rug recht te houden. Ook moet het congres zich onder meer uitspreken over een motie om de Nederlandse missie in Oeroezgan niet te verlengen.

Waarschijnlijk zal ook Ehsan Jami, de omstreden oprichter van het Comité voor ex-moslims, tijdens het congres van zich doen horen, al heeft hij geen officiële spreektijd gekregen. Partijleider Wouter Bos maakte vrijdag nog eens duidelijk de aanhoudende verwijten van Jami over gebrek aan steun in de PvdA zat te zijn.

Lilianne Ploumen wordt zo goed als zeker tot nieuwe partijvoorzitter benoemd. Zij werd eerder al door de PvdA-leden gekozen. Ook de rest van het bestuur, dat in april na conflicten aftrad, wordt vernieuwd. (ANP)