Binnenland Bewaar

PvdA-achterban herinnert Kamerleden aan verkiezingsbelofte: geen JSF

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes praat met leden over de JSF.
PvdA-Kamerlid Michiel Servaes praat met leden over de JSF. © ANP

Is de PvdA nog wel geloofwaardig als wordt ingestemd met de aankoop van de JSF? Een groot aantal PvdA'ers dat zich vrijdagavond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag uitsprak over de mogelijke aanschaf van het gevechtsvliegtuig, vindt van niet.

'In de verkiezingscampagne is beloofd: we kopen geen JSF. Je bent onbetrouwbaar als je daarop terugkomt', klonk het in de zaal met zo'n 50 PvdA-leden, van wie eentje zich afvroeg wat hij komend voorjaar dan moet zeggen als hij namens de PvdA op pad gaat voor de gemeenteraadsverkiezingen.

VOC-mentaliteit
In Eindhoven en Hoogeveen hield de PvdA vergelijkbare bijeenkomsten met Kamerleden. Op de bijeenkomst in Den Haag met Kamerlid Michiel Servaes sprak menigeen zich uit tegen de aanschaf van de JSF als opvolger van de F-16. 'Dit kost 4,5 miljard euro. Het gezonde verstand zegt dat dat te duur is. Dat kunnen we gewoon niet betalen. Er worden miljarden bezuinigd, hier is geen geld voor. We moeten die VOC-mentaliteit loslaten en ons realiseren dat we een klein land zijn dat hier niet aan kan meedoen', stelde een andere PvdA'er.

De opmars van drones, onbemande toestellen, riep de vraag op of er niet veel geld wordt gestoken in verouderde technologie. Maar volgens Servaes geven experts aan dat bemande vliegtuigen nog wel zo'n jaar of 30 een belangrijke rol blijven spelen. Hij beloofde alle gemaakte opmerkingen mee te nemen naar de Kamerfractie die uiteindelijk moet beslissen.

'We moeten instemmen'
Ook hij vindt het een lastige discussie en weet niet precies hoeveel toestellen er nodig zijn om de ambities op het gebied van buitenlandse zaken te kunnen uitvoeren. Volgens een aanwezige zijn daarvoor zeker 53 toestellen nodig. 'Daar is onduidelijkheid over', erkende Servaes. 'De vorige minister zei 42 en nu zouden het er 34 of 37 zijn. Ik deel die vraag geheel.'

De JSF ligt al jaren gevoelig bij de achterban van de PvdA. Diverse afdelingen hebben de fractie al gevraagd tegen te stemmen. Servaes: 'We kunnen dit niet uitstellen tot sint-juttemis. Het kabinet wil in 2013 een besluit nemen, maar wij moeten ermee instemmen. Hoelang dat duurt, weten we niet. Het besluit van het kabinet verwachten we volgende week.'