AMSTERDAM - De provincie Noord-Holland wil zijn invloed in energiebedrijf Nuon vergroten door extra aandelen te kopen. De provincie wil het belang van 9,8 procent in stappen uitbreiden, mogelijk tot dertig procent.De aandeleninkoop volgt op de mislukte fusiepoging van Nuon en Essent. De provincie wil bij een toekomstige fusiepoging sterkere invloed hebben, aldus de gedeputeerden Ton Hooijmaijers (VVD) en Albert Moens (GroenLinks), die een voorstel voorbereiden.

In een eerste stap willen zij het belang opvoeren tot twaalf procent, aldus Moens. ''Maar twintig of dertig procent kan ook, al hebben wij daar nog geen definitieve plannen voor.''

Wanneer de provincie invloed wil houden op het beleid van het energiebedrijf, bijvoorbeeld bij een nieuwe fusie, moet het haar belang in nuon op peil houden, redeneert Moens.

Al in februari zou de provincie haar aandelenbezit in Nuon met één procentpunt willen vergoten. De aandelen worden overgenomen van gemeenten. Moens: ''Er hebben zich gemeenten gemeld die afwillen van kleine plukjes aandelen van bijvoorbeeld 0,1 procent.''

Voor de eerste aankoopronde is volgens Moens honderd tot tweehonderd miljoen euro nodig. De provincie onderhandelt al met banken over een lening. De belegging levert volgens Moens uiteindelijk meer op dan zij kost.

De gedeputeerden willen de winstuitkeringen van Nuon gebruiken om de stroomprijs voor de burgers te verlagen.