Binnenland Bewaar

Politiebonden: geef reactie op pensioenpetitie

Agenten tijdens een werkonderbreking.
Agenten tijdens een werkonderbreking. © ANP

De politievakbonden willen van de politiek een reactie op een eerder dit jaar ingediende petitie over een goed politiepensioen.

Als die niet komt, dan heeft dat "grote gevolgen voor lopende cao-onderhandelingen en de uitvoering van het regeerakkoord". Die boodschap hebben de politiebonden ACP, ANPV, VMHP en NPB maandag overgebracht aan de Tweede Kamer.

Met 40.000 handtekeningen slaagden de bonden er begin februari in om pensioenregels voor agenten op de Haagse agenda te krijgen. Agenten hebben een zwaar beroep met grote risico's, daarom zouden zij eerder moeten mogen stoppen met werken dan op de AOW-gerechtigde leeftijd, vinden de bonden.

Taal noch teken
Maar zij hebben sinds het aanbieden "taal noch teken vernomen". Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp leidt dit ertoe dat de cao-onderhandelingen vast dreigen te lopen. Hij zegt dat de politiek wetten moet aanpassen om vervroegd uittreden mogelijk te maken. "Als dat niet gebeurt, kunnen we hierover niet spreken aan de onderhandelingstafel. Terwijl dit een heel belangrijk punt is voor onze achterban."

Van de Kamp wil "binnen een paar weken" duidelijkheid van de politiek wat ze met het vraagstuk gaan doen. De politievakbonden hameren al een tijdje op dit voor hen belangrijk punt in de cao. Vorig jaar werden diverse werkonderbrekingen georganiseerd om de eisen kracht bij te zetten.