Binnenland Bewaar

Politie stopt 16.000 zaken vanwege personeelstekort

Politie stopt 16.000 zaken vanwege personeelstekort
© ANP

De politie heeft dit jaar al 16.000 onderzoeken stopgezet omdat er onvoldoende personeel is.

Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd. Het gaat om aangiftes en registraties van misdrijven waarvan er een gerede kans is dat de politie ze kan oplossen, omdat er aanknopingspunten zijn zoals bijvoorbeeld sporen.

De politie zegt dat er 40.000 zaken in behandeling zijn en dat 23.000 nieuwe zaken nog wachten op onderzoek. De zaken waarmee de politie is gestopt zouden 'eenvoudiger' zaken zijn, zoals een mishandeling zonder ernstig letsel of een inbraak in een woning waar niemand thuis was.

De politie verzekerde tegen de NOS dat echt heftige geweldszaken wel altijd worden opgepakt.

Grotere zaken
Politiebond ACP denkt dat de werkelijke aantallen nog hoger liggen. Ook gaat het volgens de bond niet alleen om simpele zaken als auto-inbraken of zaken zonder fysieke slachtoffers liggen, maar ook grotere zaken.

"Ook echt forse zaken met daderindicatie blijven liggen door de enorme personeelstekorten," zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van de politiebond.

De bonden hameren al langer op het verminderen van het personeelstekort. Van de Kamp: "Het is goed dat de politie daar nu transparanter over is. Het is een gevolg van gemaakte keuzes en wat ons betreft is de politiek nu aan zet: die moet maar aanvaarden dat dit de consequentie van het beleid is.''

Pensioen
De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die stelde eerder deze maand extra geld beschikbaar om de capaciteit bij de politie te vergroten. De komende jaren gaan veel agenten met pensioen, terwijl veel nieuwe agenten nog in opleiding zijn. De komende jaren worden ruim 17.000 mensen opgeleid.