AMSTERDAM - De politie Amsterdam/Amstelland kan voortaan live meekijken als in bijvoorbeeld supermarkten een overval of een inbraak wordt gepleegd.De beelden van de eigen bewakingscamera's van de bedrijven worden dan rechtstreeks doorgeschakeld naar de meldkamer van de politie.

De proef met zo'n 'live-verbinding' begint met alle 39 winkels van Dirk van den Broek in de regio Amsterdam (onder andere supermarkten, slijterijen, drogisterijen en D-reizen). Volgens de afdeling Security Management van Dirk van den Broek is het de bedoeling dat de politie aan de hand van de beelden bepaalt of actie moet worden ondernomen, en zo ja welke.

De samenwerking met Dirk van den Broek is volgens de politie mogelijk het begin van een brede ontwikkeling. ''Als Dirk van den Broek die techniek kan toepassen, dan kunnen andere bedrijven dat ook. Als dat leidt tot effectievere opsporing, zal niemand daar bezwaar tegen hebben. Er zal alleen moeten worden bekeken of de capaciteit van onze meldkamer dat wel aan kan.''

Als directe actie aan de hand van beelden onmogelijk is, kunnen de beelden altijd nog achteraf worden gebruikt voor opsporing van de overvallers.