AMSTERDAM - Het verhogen van de parkeertarieven binnen de ringweg A10 in Amsterdam heeft op korte termijn een negatief gevolg voor de detailhandel in dat gebied.Vooral bedrijven als supermarkten, bruin- of witgoedzaken en tuincentra zullen minder klanten krijgen. De effecten zullen echter niet zo groot zijn dat de ondernemingen moeten sluiten.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam naar de economische gevolgen van een voorstel van de wethouders Tjeerd Herrema (verkeer) en Marijke Vos (milieu) om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Zij vinden het onvermijdelijk dat automobilisten die tussen 12.00 uur en 21.00 uur in het gebied binnen de ring parkeren, het hoogste tarief betalen.

Verder blijkt uit een analyse van soortgelijke maatregelen in andere steden dat de gevolgen voor de hoofdstedelijke economie het eerste jaar na invoering van de maatregelen licht negatief zijn. Op de lange termijn zijn er echter geen schadelijke effecten.

Volgens de onderzoekers treedt namelijk een ''vorm van gewenning'' op onder parkerende consumenten. Bovendien zijn er sectoren, zoals het toerisme, die helemaal niet beïnvloed worden door de hogere parkeertarieven. (ANP)