Binnenland Bewaar

Papandreou overleeft vertrouwensstemming Grieks parlement

George Papandreou donderdag in het parlement in Athene.
George Papandreou donderdag in het parlement in Athene. © REUTERS

De Griekse premier Papandreou heeft een vertrouwensstemming in het Griekse parlement overleefd. De meerderheid van de parlementsleden heeft nog voldoende vertrouwen in de Griekse premier. Hij heeft 153 van de stemmen gekregen, terwijl hij er minstens 150 nodig had. Hij kreeg 143 stemmen tegen. Dat betekent dat Papandreou voorlopig op zijn post kan blijven.

Voorlopig, want de Griekse oppositie steunt Papandreou in zijn plannen om het pakket aan Europese noodmaatregelen voor het land als er een coalitieregering van nationale eenheid wordt gevormd. Die tijdelijke regering zou de maatregelen doorvoeren en zo snel mogelijk verkiezingen uitschrijven. Maar Papandreou wil vooralsnog van geen wijken weten. Ook vervroegde verkiezingen ziet hij niet zitten, zei hij eerder vanavond.

Venizelos
Volgens ingewijden in Athene zijn leiders van enkele kleinere partijen bereid om een coalitie onder leiding van minister van Financiën Evangelos Venizelos te steunen, op voorwaarde dat Papandreou opstapt. Maar aan dat verzoek kwam Papandreou dus niet tegemoet. Wel is hij bereid te praten over de vraag wie de nieuwe regering moet gaan leiden, zo gaf hij aan.

De Griekse premier zorgde voor veel ophef deze week door aan te kondigen dat hij het Griekse volk wilde laten stemmen over het noodmaatregelenpakket in een referendum. Vandaag werd officieel bekend dat dat referendum van de baan is.