live

Zalm praat koning bij, onderhandelaars met vakantie

Hoe gaat het verder met de kabinetsformatie, nu alleen een meerderheidskabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk lijkt? In dit blog lees je alles over de formatie.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Met vakantie

  Informateur Gerrit Zalm heeft koning Willem-Alexander op de hoogte gebracht van de stand van zaken in de formatiebesprekingen.

  Hoewel er al 'mooie dingen' gebeuren aan de formatietafel, is overeenkomst op cruciale thema's nog ver weg. 'Ook na drie besprekingen zat er geen schot in.' Lees hier verder

  De onderhandelaars Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) nemen de komende weken vakantie. Het overleg wordt op 9 augustus hervat.

 2. Zalm: Paar bergetappes gehad

  Er zijn een paar bergetappes geweest, maar er komen er ook nog. "We zijn nog niet in Parijs," aldus informateur Gerrit Zalm. Hij probeert sinds eind juni uit te vissen of VVD, CDA, D66 en ChristenUnie samen het kabinet-Rutte III kunnen vormen.

  Zalm keek woensdag terug op de eerste drie weken van de formatie, die nu is onderbroken voor drie weken zomervakantie. "Tijd is minder belangrijk dan kwaliteit," aldus de informateur. Hij wilde geen verwachting uitspreken over het tijdstip waarop de besprekingen kunnen worden afgerond en er een nieuw kabinet kan zijn.

  Het kwartet van VVD, CDA, D66 en CU geldt als de enige nog haalbare coalitie die een meerderheid heeft in Tweede en Eerste Kamer. Zalm benadrukt dat alle betrokken partijen strijdlustig zijn, maar wel 'in de cöoperatieve sfeer'. Volgens de informateur is er echt een wil om eruit te komen, maar is het complex.

  Veel informatie over wat er aan de formatietafel gebeurt is er niet. Zowel Zalm als de partijleiders houden de kaken stijf op elkaar. Dit kan volgens Zalm niet anders. "Als je zeker wilt zijn dat er nooit een kabinet komt is transparantie de oplossing," aldus de informateur. Voor de frustraties over de geheimzinnigheid toonde hij aan het begin van zijn persconferentie wel begrip. "Niets is zo deerniswekkend als een persconferentie van een informateur die nog niet klaar is.'

 3. Onderhandelaars hoopvol zomerpauze in

  Volgens VVD-leider Mark Rutte is zijn hoopvolle gevoel over de formatie niet afgenomen en misschien zelfs iets toegenomen na de eerste weken van onderhandelingen tussen zijn partij, CDA, D66 en ChristenUnie.

  Rutte zei dat woensdag na afloop van de laatste gesprekken tussen de onderhandelaars voor de zomerpauze. Zij gaan nu ruim twee weken met vakantie.

  Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie liet zich positief uit. Volgens hem is er al best veel bereikt. "Er zijn een paar hele grote onderwerpen behandeld en daar lijkt consensus te zijn,'' aldus Segers. Hij benadrukt ook dat dit zeker nog niet voor alle onderwerpen geldt. "Er zijn heel veel onderwerpen behandeld, er is echt heel hard gewerkt.

  Het vertrouwen is ondertussen groter geworden. We zijn er nog niet, maar het is niet niks.'' Segers denkt dat tot dusver het maximale is bereikt. "We hadden niet verder kunnen zijn dan waar we nu zijn.''

 4. Nog een dag hard werken

  De onderhandelingen over een nieuw kabinet zijn op weg naar een korte onderbreking, waarna het overleg weer wordt opgepakt. Dat zei CDA-onderhandelaar Sybrand Buma dinsdagavond na weer een dag marathonoverleg.

  Het is de bedoeling dat de formatie later deze week voor een zomerpauze wordt onderbroken. Buma wilde geen tussenstand opmaken. Volgens hem zijn een aantal onderwerpen besproken en kunnen de pauze de volgende thema's aan bod komen.

  "Feitelijk stop je even voor de zomer, maar het is gewoon om echt weer verder te gaan.'' In tegenstelling tot de afgelopen twee dagen gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie woensdag niet de hele dag overleggen, maar van 12.00 tot ongeveer 18.00 uur.

  "We moeten morgen nog een dag heel hard werken en dan zien we wat daarna komt,'' zei D66-leider Alexander Pechtold. Hij wilde niet aangeven of de formatie bijvoorbeeld al op de helft is.

  Ook VVD-onderhandelaar Mark Rutte wilde niets kwijt over de stand van zaken. Hij verwees naar de leider van de formatie, informateur Gerrit Zalm, die naar verluidt woensdag een persconferentie gaat houden.

  "We gaan morgen kijken wat de heer Zalm gaat zeggen. Dat is altijd in grote wijsheid.'' Zalm probeert sinds enkele weken te kijken of de vier partijen samen het kabinet Rutte-III kunnen vormen. Het kwartet geldt als de enige nog haalbare coalitie die een meerderheid heeft in Tweede en Eerste Kamer.

 5. Laatste week formatie voor reces

  De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn maandag weer samen om te praten over een nieuwe regering.

  Het is de laatste week formeren voordat de onderhandelaars twee weken met vakantie gaan.

  De partijen spreken opnieuw in het Johan de Witthuis, op enkele honderden meters van de vaste vergaderplek in de Stadhouderskamer op het Binnenhof. Het wordt een lange zit: ze spreken van 10.00 uur tot 21.00 uur met elkaar.

  Of dat betekent dat er ook knopen worden doorgehakt lieten de heren in het midden. "Ik weet het niet. We kijken hoever we komen,'' zei VVD-leider Mark Rutte desgevraagd. D66-voorman Alexander Pechtold was nog het meest stellig. "Dat is wel de bedoeling, als we zo lang bij elkaar gaan zitten.''

  De partijleiders konden ook nog niet zeggen of deze week al plannen naar het Centraal Planbureau worden gestuurd, zodat deze kunnen worden doorgerekend. "Het hangt er heel erg vanaf of we de komende dagen genoeg meters maken,'' zei Pechtold hierover. "Het is wel belangrijk om op een gegeven moment het financiële plaatje rond te hebben.''

 6. Koning bijgepraat

  Informateur Gerrit Zalm heeft koning Willem-Alexander bijgepraat over de formatie.

  De onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw kabinet liggen twee dagen stil. Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en zijn secondant bij de formatie, Carla Schouten, zijn in het buitenland.

  De gesprekken met Zalm gaan waarschijnlijk vrijdag verder in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof.

 7. 'Centimeters gemaakt'

  Er zijn nog geen meters gemaakt, maar centimeters. Dat was de conclusie van D66-leider Alexander Pechtold over het resultaat van twee dagen zogenoemd informeel overleg tussen zijn partij, VVD, CDA en ChristenUnie (CU) over de vorming van een regering.

  "Alles is besproken en heel intensief. De verschillen zijn groot. Het zijn pittige gesprekken,'' aldus Pechtold na afloop. Hij benadrukte de noodzaak van een stevig akkoord omdat de beoogde coalitie maar een krappe meerderheid heeft.

  VVD-onderhandelaar Mark Rutte wilde na afloop niet ingaan op de uitlatingen van Pechtold. "We zijn weer een dagje verder. Stapje voor stapje,'' aldus de beoogde premier van het nieuwe kabinet.

  Zorgvuldig
  Gert-Jan Segers (CU) bevestigde dat er centimeters zijn gemaakt. "Het is heel weinig maar we hebben vooruitgang geboekt. Per saldo ben ik niet negatief,'' aldus de fractievoorzitter. Hij erkende dat het nog steeds kan mislukken. Maar "we zitten hier aan tafel om eruit te komen.''

  CDA-voorman Sybrand Buma vond het goed om even in een andere omgeving te hebben vergaderd. "We hebben twee toch lange dagen kunnen maken. Er moet veel worden besproken. En we zijn nog wel even bezig. Het is een groot project met vier partijen en dat wordt heel zorgvuldig gedaan.''

  Het kwartet zat maandag en dinsdag in een monumentaal pand in Den Haag om even weg te zijn uit het Binnenhof. De onderhandelaars kwamen in vrijetijdskleren om de ongedwongen sfeer te onderstrepen. Vrijdag wordt het overleg hervat op het Binnenhof. Woensdag en donderdag wordt er niet vergaderd door de vier. CU-leider Gert-Jan Segers en zijn secondant Carola Schouten zitten dan in Berlijn voor een concert van U2.

 8. Nog een dagje informeel vergaderen

  De leiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn dinsdag in het Johan de Witthuis opnieuw aan het onderhandelen over een nieuwe regering.

  Informateur Gerrit Zalm noemde de gesprekken "productief", maar over de inhoud van de onderhandelingen werd niets prijsgegeven.

  De onderhandelaars praten begin deze week eens niet in de Stadhouderskamer aan het Binnenhof, maar ze zijn allesbehalve ver weg van het politieke centrum van het land: de twee locaties liggen zo'n 350 meter uit elkaar.

  Toch lijken ze door de tijdelijke verhuizing bevangen door een soort informaliteit. Zo verscheen premier Mark Rutte maandag en dinsdag in spijkerbroek en gympen en op beide dagen was er om geen enkele nek een stropdas te bekennen.

  Woensdag en donderdag wordt er niet vergaderd. CU-leider Gert-Jan Segers en zijn secondant Carola Schouten zitten dan in Duitsland voor een concert van U2.

 9. 'De sfeer is goed'

  Een andere omgeving en informeler. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kwamen maandag in vrijetijdskleding bij elkaar in het Johan de Witthuis in Den Haag, op een paar honderd meter afstand van de Stadhouderskamer op het Binnenhof waar ze normaal onderhandelen.

  Na afloop dineerden de onderhandelaars, degenen die beschikbaar waren althans, samen met informateur Gerit Zalm in een restaurant aan de Javastraat. Of er maandag op de nieuwe gesprekslocatie knopen zijn doorgehakt is niet gezegd, maar Zalm zei bij aankomst in het restaurant dat de sfeer "goed'' is en dat er "hard'' wordt gewerkt.

  Andere verplichtingen
  Er komt volgens hem zeker een nieuw kabinet, maar hij heeft "geen idee nog'' wanneer dat zal zijn. Hoewel VVD-leider Mark Rutte andere verplichtingen had - een werkdiner met de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc in het Catshuis - schoof de premier later toch aan in het restaurant.

  Hij liep na het diner met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers naar buiten, terwijl Zalm en CDA-leider Sybrand Buma samen vertrokken met de auto. Dinsdag wordt er opnieuw in het Johan de Witthuis onderhandeld.