Binnenland Bewaar

Overleden asielzoeker Hamza (32) vroeg maanden geleden om hulp

Het bed van Hamza, de overleden Somaliër
Het bed van Hamza, de overleden Somaliër © Elmer van der Marel

Guled Nasir, ook Hamza genoemd, de 32-jarige bewoner van de Vluchtgarage die zondag overleed na een vechtpartij, heeft in juli via zijn advocaat bij de gemeente een verzoek ingediend voor crisisopvang.

'Guled was er slecht aan toe,' vertelt asieladvocaat Pim Fischer. 'Hij was angstig en wanhopig. Ik maakte me grote zorgen over hem.' Een reactie op het verzoek is niet ontvangen. Fischer: 'De wettelijke termijn is acht weken. Er zal ergens in de komende weken wel een antwoord komen.'

De Somalische vluchteling overleed zondagnacht, na bijna een week in coma te hebben gelegen. Hij was gewond geraakt tijdens een vechtpartij met medebewoners. De politie heeft twee aanhoudingen verricht.

Burgemeester Eberhard van der Laan laat weten het gebeurde 'heel verdrietig' te vinden. Hij ziet geen aanleiding tot een spoedontruiming van de Vluchtgarage. Volgens het OM is het 'een losstaand incident'.

De gemeenteraad spreekt donderdag over de kwestie. Nasir zal vermoedelijk dezelfde dag een islamitische begrafenis krijgen. Fischer: 'Zijn dood is verwijtbaar. Allerlei mensenrechtenorganisaties hebben de gemeente gewezen op de onveilige situatie in de Vluchtgarage. Er is niets gedaan om die te verbeteren.'