Binnenland Bewaar

Oudere vaak door bekende uitgebuit

Minister Hugo de Jonge (Zorg) constateert dat veel mishandeling ontstaat door overbelasting bij mantelzorgers.
Minister Hugo de Jonge (Zorg) constateert dat veel mishandeling ontstaat door overbelasting bij mantelzorgers. © ANP

Ruim een op de twintig thuiswonende senioren wordt slachtoffer van ­financiële uitbuiting of fysieke dan wel psychologische mishandeling. De dader is veelal een bekende.

Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ongeveer 170.000 van de 3,1 miljoen thuiswonende senioren in Nederland zijn in hun eigen woning niet veilig. De meest gebruikte vorm van ouderenmishandeling is financieel misbruik, gevolgd door psychische en fysieke mishandeling.

In de meeste gevallen gaat het om meer dan een eenmalig incident, constateren de onderzoekers. "Ouderenmishandeling komt in vele gedaanten en verschillende mates van ernst voor en kan diverse gevolgen hebben." De slachtoffers zijn vaak kwetsbare senioren, op fysiek of psychisch vlak.

Schokkend beeld
Bijna zes van de tien daders zijn man. Vaak gaat het om een vriend(in) of kennis, buurman, een broer of zus, of zoon of dochter van het slachtoffer. Regelmatig zitten deze mensen zelf ook in financiële of psychische problemen of zijn ze al met justitie in aanraking geweest.

Zo'n 170.000 senioren die thuis wonen zijn in hun eigen woning niet veilig

Minister Hugo de Jonge (Zorg) is geschrokken. "De vorige landelijke cijfers waren van een kleine tien jaar geleden en dit nieuwe onderzoek laat een vergelijkbaar schokkend beeld zien."

Overbelasting
De Jonge constateert dat veel mishandeling ontstaat door overbelasting bij mantelzorgers. "Professionals moeten getraind worden alert te zijn op signalen en weten hoe mantel­zorgers ondersteuning kunnen krijgen. Verder moeten we zorgen dat mensen handelen als ze mishandeling aantreffen en dat het onderwerp bespreekbaar wordt."

Om financieel misbruik tegen te gaan, wil De Jonge dat er meer wordt samengewerkt tussen zorgverleners, politie en banken. Ook het waarschuwingsregister van werkgevers, dat werknemers vermeldt die over de schreef zijn gegaan, verdient zijn aanbeveling.