OSS - Organon werkt aan een anticonceptiemiddel dat vrouwen met een spray via hun huid kunnen toedienen.Het Nederlandse farmaciebedrijf, dat door Akzo Nobel binnenkort naar de beurs wordt gebracht, werkt bij de ontwikkeling samen met de Australische onderneming Acrux.

Acrux levert de spraytechnologie, zo maakte Organon gisteren bekend. Door een apparaatje op de arm te plaatsen kan het medicijn worden toegediend met een simpele druk op de knop. De werkzame stof trekt daarna in de huid.

Richard Treagus van Acrux voorziet 'commerciële potentie op deze grote markt'. De omzet in anticonceptiva bedraagt wereldwijd 6,7 miljard euro. De technologie kan handig zijn voor vrouwen met maagproblemen, aldus een woordvoerster van Organon. Voor deze groep is de pil nog steeds een lastig voorbehoedmiddel.

Organon wil eerst bekijken of de technologie daadwerkelijk gebruikt kan worden voor anticonceptie. Voor elk anticonceptiemiddel dat de testfases goed doorkomt, kan Acrux een vergoeding krijgen van 12 miljoen tot 16 miljoen dollar, meldt Organon.

Het Australische bedrijf deelt ook mee in de inkomsten van het anticonceptiemiddel als dat op de markt komt. Organon betaalt de ontwikkelingskosten.

De 'spraypil' is een extra variant op de voorbehoedmiddelen van Organon. Het concern heeft al een aantal alternatieven voor de pil in huis. Daarbij gaat het onder meer om het spiraaltje, de prikpil en de NuvaRing.