Binnenland Bewaar

Opgestapt SP-raadslid haalt haar gelijk over fouten in werklozenproject

Opgestapt SP-raadslid haalt haar gelijk over fouten in werklozenproject
© ANP

De gemeenteraadsleden wisten allang van de wantoestanden bij een project voor uitkeringsgerechtigden in het Amsterdamse Bos. Dat schrijft oud-gemeenteraadslid voor de SP Maureen van der Pligt vandaag in een ingezonden brief in Het Parool.

Afgelopen woensdag vertelde een oud-deelnemer van het re-integratietraject in het Amsterdamse Bos in Het Parool over misstanden. 'Het leek wel een soort straf. Ga maar na: ik had een geel pakkie aan, ik kreeg slecht eten, zat op een afgesloten terrein met de werkmeesters in een keet dicht bij het hek.' Drie werkmeesters van het project werden verdacht van machtsmisbruik, intimidatie en fraude.

'Van links tot rechts roept men om het hardst dat ze zijn geschrokken van de wantoestanden in het Amsterdamse Bos bij het 'project' voor uitkeringsgerechtigden. Hoezo?,' schrijft Van der Pligt. In de brief zegt ze dat ze het keer op keer aan de kaak heeft gesteld in de gemeenteraad, maar dat ze vaak werd 'weggehoond'.

Ze noemt het hypocriet en schrijft: 'Dus nu geen krokodillentranen, maar excuses aan de mensen die het betreft en wegkruipen in een hoekje om je te gaan schamen.' Ze hoop dat de SP-fractie woensdag in de raad een motie indient die om sluiting vraagt van 'een ander dwangarbeidproject', op de Laarderhoogtweg. 'Dan krijg ik misschien weer vertrouwen in de gemeenteraad van Amsterdam.'

Maureen van der Pligt is naast oud-gemeenteraadslid voor de SP ook lid van het ­actiecomité Dwangarbeid Nee.