Binnenland Bewaar

Openbaar vervoer blijft in Amsterdam gratis voor senioren

Openbaar vervoer blijft in Amsterdam gratis voor senioren
© Rink Hof

Het openbaar vervoer in Amsterdam blijft gratis voor Amsterdamse ouderen met een minimuminkomen.

Uit de evaluatie blijkt dat ouderen ervaren dat ze meer sociale contacten hebben

De proef met het gratis ov wordt blijvend. Daar zijn binnen de coalitie afspraken over gemaakt, zeggen bronnen binnen de Stopera.

Het gratis ov zou worden betaald met de gelden voor armoedebestrijding. Een jaar geleden begon de gemeente een proef met gratis openbaar vervoer van het GVB. Uit een evaluatie in augustus bleek dat zo'n 14.000 Amsterdamse ouderen een gratis abonnement hebben aangevraagd; 85 procent van die mensen maakt er dagelijks tot wekelijks gebruik van.

Bestrijden van eenzaamheid
In een reactie zegt SP-wethouder Arjan Vliegenthart (Armoede) dat gratis ov 'een mogelijke optie' is om de armoedegelden in te zetten. Hij wil echter niet vooruitlopen op een voorstel dat er nog niet is. Het gratis ov voor Amsterdamse ouderen met een minimuminkomen stond niet in het coalitieakkoord van D66, VVD en SP. Dat hiervoor nu toch geld is vrijgemaakt, is een opsteker voor de SP, die tijdens de verkiezingscampagne beloofde armoede te vuur en te zwaard te bestrijden.

Ook pleitte SP-lijsttrekker Laurens Ivens in debatten voor gratis ov voor arme ouderen. Sinds de proef is het ov gratis voor 65-plussers die moeten rondkomen van een inkomen tot 110 procent van het sociale minimum. Belangrijkste doelen zijn het bestrijden van eenzaamheid en het vergroten van het welzijn.

Uit de evaluatie bleek dat ouderen ervaren dat ze meer sociale contacten hebben en vaker de deur uitgaan. 85 procent zegt zich daardoor prettiger te voelen.