Binnenland Bewaar

Ook Zaanstad wil Hemwegcentrale weg hebben

De Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied in 2016.
De Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied in 2016. © ANP

Zaanstad sluit zich bij Amsterdam aan in pogingen kolencentrale Hemweg gesloten te krijgen.

De gemeenteraad nam vorige week een motie van PvdA, D66, GroenLinks, SP en de lokale partij Rosa aan die het college opdraagt bestuurlijke druk uit te gaan oefenen over het onderwerp. Bijvoorbeeld door het aan te kaarten bij de formateur van het nog te vormen nieuwe kabinet. 

De partijen probeerden in eerste instantie het college ertoe te bewegen zich ook financieel met het onderwerp te bemoeien maar daar werd niet enthousiast op gereageerd, zegt mede-indiener René Tuijn (PvdA). Zolang er nog geen oplossing is gevonden voor de werknemers van de centrale, dat zijn er nog 230, wilde de raad niet instemmen met een financiële bijdrage. De motie waarmee nu is ingestemd was het maximaal haalbare, zegt Tuijn. 

Crowdfunding
Op initiatief van vier van de vijf indieners, de SP haakte af, is een Zaanse pagina toegevoegd aan de site wijwillenhemweg.nl, die geld inzamelt voor de sluiting van de centrale. De vier partijen gaan zich actief inzetten voor die crowdfunding. 

De Hemweg-8-centrale is de laatste kolencentrale van energieleverancier Nuon. Het bedrijf heeft zich bereidwillig getoond mee te praten over een sluiting, maar wel voor een compensatie van ten minste 55 miljoen euro. Na een eerste, afgewezen bod, van energieleverancier Vandebron is er een inzameling gestart en uit verschillende hoeken interesse getoond in de centrale.

De Amsterdamse wethouder Choho van Duurzaamheid zegde toe namens de gemeente één miljoen euro bij te willen dragen aan een overname.