live

Voorarrest Gökmen T. met 90 dagen verlengd

In een tram in Utrecht heeft een schutter het vuur geopend op passagiers. Daarbij vielen drie doden en vijf gewonden. In dit liveblog houden we de laatste ontwikkelingen bij.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. Gökmen T. blijft nog 90 dagen vastzitten

  De 37-jarige Utrechter Gökmen T. die ervan wordt verdacht in Utrecht een aanslag te hebben gepleegd in en rond een tram, blijft de komende negentig dagen in de cel. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland donderdag bepaald.

  De Utrechter wordt aangeklaagd voor meervoudige moord of doodslag met een terroristisch oogmerk, pogingen daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Bij de schietpartij op 18 maart werden drie mensen doodgeschoten en raakten drie anderen ernstig gewond. Een van hen overleed later alsnog.

  Binnen de negentig dagen voorarrest, moet T. voor het eerst in een openbare zitting in de rechtbank verschijnen. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk behandeld worden. T. hoeft daar overigens niet persoonlijk bij te zijn, hij kan zich ook door zijn advocaat laten vertegenwoordigen.

 2. Gökmen T. donderdag voorgeleid

  De verdachte van de aanslag in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht moet donderdag voor de raadkamer verschijnen. Het Openbaar Ministerie eist daar dat de 37-jarige Utrechter negentig dagen langer wordt vastgehouden.

  Door de schietpartij in en rond de tram kwamen op 18 maart drie mensen om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond, van wie één vrijdag aan zijn verwondingen is bezweken.

  Het OM verdenkt de Utrechter van moord of doodslag met een terroristische oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Hij zou de bedoeling hebben gehad om de bevolking vrees aan te jagen. Dat constateert het OM uit het gebruikte geweld, het gekozen doel en het feit dat de verdachte en de slachtoffers elkaar niet kenden.

  Het onderzoek naar wat de verdachte heeft bewogen, is nog altijd in volle gang. Het OM noemt het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. Ook naar wat er die bewuste maandag precies is gebeurd, wordt nog volop onderzoek gedaan.

  Lees ook: Zo sloot het net zich om Gökmen T.: 'Nu hebben we hem'

 3. 74-jarige man in ziekenhuis overleden

  Een van de gewonden van de aanslag in Utrecht is donderdag overleden. Het gaat om een 74-jarige man uit De Meern. Het dodental van de aanslag komt daarmee op vier.

  Een van de twee andere zwaargewonden, een 20-jarige vrouw uit Utrecht, ligt nog in het ziekenhuis. Een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein werd dinsdag ontslagen.

  Het Openbaar Ministerie verdenkt Gökmen T. nu van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristische oogmerk, poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. T. zou vorige week maandag in een tram op het 24 Oktoberplein in Utrecht het vuur hebben geopend.

  Eind volgende week neemt de raadkamer in Utrecht een beslissing over verlenging van het voorarrest van T.

  Premier Mark Rutte noemt het intens verdrietig nieuws dat een vierde slachtoffer van de aanslag in Utrecht is overleden, 'na meer dan een week tussen hoop en vrees'.

  "Ik denk dat we op dit moment allemaal nog een keer hetzelfde voelen als vorige week: ongeloof en boosheid. Inmiddels vier mensen die zomaar ineens uit het leven zijn weggerukt. Mijn verstand, ons verstand staat echt stil bij deze gedachte." Rutte wenste de nabestaanden 'alle kracht en alle sterkte' om dit 'grote verlies' te kunnen dragen.

 4. Slachtoffer aanslag naar huis

  Een 21-jarige vrouw uit Nieuwegein die bij de aanslag in een tram vorige week in Utrecht zwaargewond raakte, is maandag uit het ziekenhuis ontslagen. Het gaat beter met haar en ze mag thuis verder herstellen, bevestigde haar advocaat Edwin Bosch dinsdag.

  Uit het oogpunt van haar privacy wil hij verder niets kwijt over haar situatie.
  Bosch zal haar bijstaan en tijdens de rechtszaak namens het slachtoffer een vordering indienen.

  Naast de inmiddels ontslagen vrouw zijn ook twee anderen zwaargewond geraakt, een 20-jarige vrouw uit Utrecht en een 74-jarige man uit De Meern. Enkele andere mensen liepen lichte verwondingen op.

 5. Herdenking aanslag op 24 Oktoberplein

  Ruim honderd mensen hebben maandag op het 24 Oktoberplein in Utrecht de aanslag van precies een week geleden herdacht. Om 10.45 uur, het tijdstip dat de schietpartij begon, hielden de aanwezigen twee minuten stilte. Daarna legden ze bloemen. Zangeres Pia Latoya uit de wijk Kanaleneiland zong het lied Amazing Grace.

  Volgens organisator Gabriel Erlach waren er vooral mensen uit Kanaleneiland op de herdenking afgekomen. Ze is van plan om jaarlijks met mensen uit de wijk de aanslag te herdenken.

  Onder de aanwezigen gingen veel stemmen op voor een blijvend herdenkingsmonument op het 24 Oktoberplein. De gemeente Utrecht liet vrijdag al weten na te denken over een monument.

 6. 1 miljoen zien start tocht Utrecht

  Ruim 1 miljoen mensen hebben vrijdagavond het begin gezien van de stille tocht voor de slachtoffers van de aanslag in Utrecht.

  De start, met een toespraak van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, was te zien in een speciale uitzending van het NOS Journaal. Aan de optocht deden 16.000 mensen mee.

  De extra uitzending belandde op de zevende plaats in de kijkcijfertop-25 van Stichting KijkOnderzoek. Bovenaan staat het NOS Journaal van 20 uur, met 2,1 miljoen kijkers.

 7. Bestuur Utrecht plaatst rouwadvertentie

  Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft zaterdag een rouwadvertentie geplaatst in De Telegraaf.

  Daarin worden de nabestaanden van de slachtoffers van de schietpartij van maandag "veel kracht en sterkte'' toegewenst.

  "Afgelopen maandag 18 maart was een dag van angst, woede en verdriet. Een dag die je nooit hoopt mee te maken," schrijft een geschokt college. "Wat een zonnige maandag beloofde te worden, eindigde in een zwarte dag waarop drie onschuldige mensen uit het leven werden weggerukt.''

  "Wij leven intens mee met de nabestaanden, vrienden en collega's van de dodelijke slachtoffers, die hun naasten nu moeten missen,'' laat het bestuur van Utrecht verder weten.

 8. Rutte: 'Indrukwekkend en emotioneel'

  Meer dan 16.000 mensen afkomstig uit het hele land hebben vrijdagavond in Utrecht meegelopen in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij van maandag.

  Ze wandelden van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein. Velen legden bloemen neer bij de herdenkingsplek waar verdachte Gökmen T. om zich heen schoot in een tram, met drie doden en enkele gewonden als gevolg.

  Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. "Heel indrukwekkend en emotioneel," noemde Rutte de stille tocht na afloop.

 9. 16000 mensen bij 24 Oktoberplein

  De eerste deelnemers aan de stille tocht in Utrecht komen aan op het 24 Oktoberplein. Daar leggen ze witte en rode bloemen neer bij de herdenkingsplek waar maandag de aanslag plaatsvond die drie mensen het leven kostte. D

  De gemeente schat dat er in totaal zo'n 16.000 mensen meelopen. Ook staan er langs de route veel toeschouwers.

  Supporters van FC Utrecht dragen een groot spandoek mee met daarop de tekst Utreg buigt nooit. De gemeente had gevraagd om witte en rode bloemen mee te nemen, de kleuren van de Utrechtse vlag.