Binnenland Bewaar

Onvrede gescheiden vaders over alimentatie groeit

Onvrede gescheiden vaders over alimentatie groeit
© ANP

Vaders zijn minder bereid of in staat alimentatie voor kinderen te betalen. Het aantal betalingsachterstanden is sinds 2008 verdubbeld en zal verder stijgen. Oorzaken: de crisis en onduidelijkheid over de regelingen.

Dat blijkt uit het fors stijgende aantal aanvragen dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) ontvangt. Het LBIO incasseert achterstallige alimentatie en kan worden ingeschakeld als een door de rechter vastgesteld alimentatiebedrag minstens een maand niet is betaald.

In 2008 kwamen 7706 aanvragen binnen om de kinderalimentatie te innen; op dit moment zijn het er 13.200. Het LBIO heeft ongeveer 1400 zaken vanuit Amsterdam in behandeling.

Forse stijging
Leo de Bakker, directeur van het LBIO, verwacht dat het aantal betalingsachterstanden volgend jaar 75 procent meer zal zijn dan in 2008. Volgens De Bakker leek aanvankelijk de economische crisis de belangrijkste verklaring voor de forse stijging. "Het aantal aanvragen blijft echter toenemen. Daar kan niet uitsluitend de recessie debet aan zijn."

Bovendien blijven de succespercentages gelijk. Dat wil zeggen dat twee derde van de mannen - het zijn nog altijd voor 99 procent mannen die kinderalimentatie betalen - binnen twee weken tot betaling overgaat nadat het LBIO is ingeschakeld. "Ze hebben het geld dus wel."

Weerstand
De Bakker denkt dat de toename ook te wijten is aan het gebrek aan transparantie over de wijze waarop het alimentatiebedrag door de rechter wordt vastgesteld. "Als mensen niet precies weten waarom ze een bepaald bedrag moeten betalen, stuit dat op weerstand. "

De Bakker pleit voor een vereenvoudigd rekenmodel. Kamerleden Jeroen Recourt (PvdA) en Ard van der Steur (VVD) werken momenteel aan een wetsvoorstel om de berekening van de alimentatie duidelijker te maken.

Lees vandaag (11-12) meer in Het Parool: 'Wel op reis, maar papa betaalt geen alimentatie'