Binnenland Bewaar

Online koopje straks voor heel Europa?

Klanten die straks iets willen aanschaffen bij bijvoorbeeld de Duitse Mediamarkt mogen niet langer worden doorgestuurd naar de Nederlandse website.
Klanten die straks iets willen aanschaffen bij bijvoorbeeld de Duitse Mediamarkt mogen niet langer worden doorgestuurd naar de Nederlandse website. © ANP

Overal in Europa moet de klant dezelfde prijs betalen voor dezelfde webaankoop. Het Europees Parlement heeft dinsdag een stokje gestoken voor de praktijk dat klanten in de ene EU-lidstaat veel meer moeten afrekenen dan in een andere.

Webwinkeliers, ticketverkopers en fabrikanten sturen op internet klanten vaak dwingend naar een lokaal hoekje op hun website. Daar gelden vaak lokale prijzen voor producten of diensten.

Dat leidt tot flinke prijsverschillen Zo bleken vorig jaar kaartjes voor pretpark Disneyland Parijs buiten Frankrijk veel duurder dan in het land zelf, maar konden Nederlanders die 'Franse' tickets niet bestellen.

Verder bleken Nederlanders bij verhuurbedrijven op Schiphol voor de huur van dezelfde auto veel meer te moeten betalen dan buitenlanders.