AMSTERDAM - Het aantal mensen met kanker zal de komende twintig jaar fors toenemen. Dat komt grotendeels door de vergrijzing, maar ook door ongezond gedrag.Dat blijkt uit het rapport Nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective, de weerslag van een wereldwijd onderzoek van het World Cancer Research Fund (WCRF), dat vandaag is gepresenteerd. Een internationaal panel van 21 gerenommeerde wetenschappers werkte vijf jaar aan interpreteren van ruim zevenduizend onderzoeken.

De wetenschappers zien het toenemen van kanker als gevolg van verstedelijking en industrialisatie, te beginnen in Europa, Noord-Amerika en andere economisch hoog ontwikkelende gebieden. Onderzoek laat steeds weer zien dat kankerpatronen veranderen wanneer verstedelijking en industrialisatie toenemen.

Jaap Seidell van de Vrije Universiteit is één van de onderzoekers. ''Mensen zullen hun leefgewoontes moeten aanpassen als ze het risico op kanker willen verminderen. Van overgewicht en tekort aan beweging weten we al dat ze slecht voor de gezondheid zijn. Dat ze nu ook bewezen bijdragen aan het risico op kanker, is alarmerend.''

Lees verder in de krant:

'Geef kind zeker half jaar de borst'

AMSTERDAM - Vrouwen die borstvoeding geven, lopen minder risico op het krijgen van borstkanker. Dat is nu ook vastgesteld in een wereldomspannend onderzoek.

Probeer nu Het Parool