Binnenland Bewaar

Onderzoek corruptie ex-LPF'er Smolders

Hans Smolders in zijn LPF-tijd. Foto ANP
Hans Smolders in zijn LPF-tijd. Foto ANP © UNKNOWN

TILBURG - De rijksrecherche onderzoekt mogelijke corruptie door het Tilburgse raadslid Hans Smolders. Smolders zou zijn stem in de discussie rond de vestiging van een grote shopping mall in Tilburg te koop hebben aangeboden.

Smolders, ex-Kamerlid voor de LPF na de dood van Pim Fortuyn, wiens chauffeur hij was, is vorige week gehoord door de rijksrecherche. Die verdenkt hem ervan omkoping te hebben uitgelokt inzake de shopping mall.

Dat zou zijn gebeurd in een gesprek op 2 september 2008 tussen Smolders en Andrew Roud, directeur van de MDG, de Amerikaanse partner in het mallproject.  
Smolders kon het project aan een politieke meerderheid helpen. Het Tilburgse raadslid zou hebben gepolst of Roud 75.000 euro over had voor zijn steun.

Dat verhaal doet al enige tijd de ronde in Tilburg. Verscheidene bronnen hebben verklaard dat Roud de Tilburgse burgemeester Ruud Vreeman kort na het gesprek op de hoogte bracht van deze poging tot omkoping. Vreeman wil nu niets over de zaak zeggen.

De burgemeester zou meteen het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben geïnformeerd, dat de zaak aanhangig maakte bij de rijksrecherche. Het ministerie ontkent dat. ''De gemeente heeft de zaak afgelopen zomer wel bij ons gemeld, maar het ministerie heeft geen actie ondernomen.''

Het Openbaar Ministerie in Breda wilde maandag niet op de zaak ingaan. Vast staat wel dat de rijksrecherche de zaak serieus neemt. Roud zei maandag tegen het Brabants Dagblad dat hij recent in Baltimore door de rijksrecherche is gehoord. Hij wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Eerder was in Haarlem al zijn toenmalig woordvoerder Hans Weijel aan de tand gevoeld.

Smolders bevestigt dat hij het met Roud heeft gehad over een geldbedrag in ruil voor een ja-stem. ''Roud zei dat 'voor geld alles te koop was'. Verder vragend bleek me dat Vreeman een gunst had ontvangen van de projectontwikkelaar. Toen heb ik gepeild of ook voor mijn partij een geldbedrag mogelijk was. Mijn bedoeling was om dit spel uiteindelijk via Peter R. de Vries aan het licht te brengen.''

Die opzet mislukte volgens Smolders toen Roud hem in een tweede gesprek nul op rekest gaf. In oktober maakte Smolders bekend tegen de shoppingmall te stemmen. (HET PAROOL)