Binnenland Bewaar

Ondernemers verhoord om ongebruikelijke transacties

Archieffoto
Archieffoto © ANP

De fiscale opsporingsdienst (FIOD) heeft maandag vijf ondernemers verhoord omdat zij ongebruikelijke transacties niet gemeld, onjuist gemeld of te laat gemeld hadden. Dat liet het Openbaar Ministerie (OM) maandagavond weten.

Het gaat om een makelaar uit Gouda, een meubelzaak uit Capelle aan den IJssel en drie goudhandelaren uit Deventer en Rotterdam.

Bij de meubelzaak in Capelle werd voor 250.000 euro aan meubels contant afgerekend, maar de meubelzaak meldde dit niet, terwijl dat wel zou moeten. De goudhandelaren zouden hebben verzuimd tientallen ongebruikelijke transacties te melden. De makelaar wordt er van verdacht dat hij een transactie niet heeft gemeld waarbij aanwijzingen waren van mogelijke hypotheekfraude en witwassen.

Dinsdag gaan de verhoren door.

Behalve de verhoren moesten maandag bij de rechtbank in Den Haag een aantal eerder gehoorde niet-melders zich voor de rechter verantwoorden. Twee autobedrijven uit Houten en Rotterdam hoorden boetes van 20.000 en 30.000 euro tegen zich eisen. Uit onderzoek blijkt dat zij contante bedragen accepteerden tussen de 35.000 en bijna 70.000 euro. Zij meldden de transacties niet, te laat of onjuist en deden daarnaast niet het verplichte cliëntenonderzoek.

Een oud-notaris uit Dieren liet bij een faillissementsfraude aandelen overdragen voor het symbolische bedrag van 1 euro en een vordering van circa 75.000 euro overnemen voor 10.000 euro. Tegen hem eiste de officier 15.000 euro boete. De oud-notaris is eerder al tuchtrechtelijk gestraft. Tegen een botenverkoper uit Helmond eiste de officier een boete van 30.000 euro.