Binnenland Bewaar

Onderdak voor 21 gedupeerde Zaanse gezinnen

Donderdag is de schade van de brand op de plek van het winkelcentrum De Bloemhof in Zaandam zichtbaar. Het winkelcentrum in Zaandam is woensdag door brand verwoest. Ook de appartementen boven de winkels waren niet meer te redden. Foto ANP/Evert Elzinga
Donderdag is de schade van de brand op de plek van het winkelcentrum De Bloemhof in Zaandam zichtbaar. Het winkelcentrum in Zaandam is woensdag door brand verwoest. Ook de appartementen boven de winkels waren niet meer te redden. Foto ANP/Evert Elzinga © UNKNOWN

ZAANSTAD - Van de 28 gezinnen die boven het deze week afgebrande winkelcentrum De Bloemkorf in Zaanstad woonden, hebben 21 weer woonruimte. Daarvoor hebben drie samenwerkende woningcorporaties gezorgd. Dat maakte de gemeente Zaanstad vrijdagavond bekend.

De corporaties gaan komende week op zoek naar onderdak voor de zeven andere gezinnen. De gedupeerde bewoners kunnen van de gemeente een renteloze lening van 500 euro krijgen om noodzakelijke spullen te kopen.

Een deel van de 21 gedupeerde gezinnen heeft vrijdag de tijdelijke woning al bezichtigd en betrokken. De rest volgt maandag. De huurders van de winkelruimten mogen dit weekeinde hun bedrijfsruimte bezichtigen. Volgende week donderdag is er voor hen een bijeenkomst.

De afgelopen dagen hebben verschillende Zaankanters zich spontaan bij de gemeente gemeld om goederen voor de gedupeerden beschikbaar te stellen. Het gaat om kleding, bedtextiel, huishoudelijke apparatuur en meubels. Vanaf komende zondag neemt de Zaanse stichting Welsaen de coördinatie over de inzameling op zich. (ANP)